
Yazın bıraktığı lekelerden kurtulmak için uzmanlar sonbaharı işaret ediyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Babür Süer, “Sonbaharda başlanan leke tedavileri, hem daha güvenli oluyor, hem de daha kalıcı sonuçlar veriyor” diyor.
Güneş Lekeleri Kendiliğinden Geçmeyebilir
Güneşin dik açıyla geldiği yaz aylarında ciltte en sık görülen sorunlardan biri güneş lekeleri. Bazen lekeler zamanla hafifleyebilir, ancak çoğu zaman ciltte uzun süre kalıcı hale gelir. Dermatologlara göre, bu lekelerle mücadele için en uygun dönem sonbahardır. Daha düşük UV maruziyeti ve cildin yenilenme kapasitesinin artması, tedavi sürecini hem güvenli hem de etkili hale getirir.
Dermatologların Uyguladığı Profesyonel Yöntemler
? Lazer tedavileri: Dermatoloji kliniklerinde uygulanan farklı lazer sistemleri, ciltteki pigmenti hedefleyerek lekelerin görünümünü azaltabiliyor. Hangi lazer yönteminin uygun olduğuna cildin yapısına ve lekenin derinliğine göre hekim karar veriyor.
? Kimyasal peeling: Özel solüsyonlarla yapılan peeling uygulamaları, cildin üst tabakasını kontrollü şekilde soyarak lekeleri açıyor. Kaç seans gerektiği cildin ihtiyacına göre belirleniyor.
? Mezoterapi ve PRP: Vitamin, mineral ve antioksidan kokteylleriyle yapılan mezoterapi, hastanın kendi kanından elde edilen plazmanın (PRP) uygulanmasıyla kombine edildiğinde cildin yenilenme sürecini destekleyebiliyor.
? Reçeteli ilaçlar: Dermatologların uygun gördüğü bazı leke karşıtı kremler, haplar ve bazen enjeksiyonlar; tedavinin öncesinde cildi hazırlamak ve sonrasında sonucu korumak için önemli bir tamamlayıcı oluyor. Bu ürünlerin içerikleri ve dozları mutlaka hekim tarafından kişiye özel planlanıyor.
Dr. Süer, “Bu ilaçlar her hastada aynı etkiyi göstermeyebilir, bu yüzden kişiye özel tedavi planı çok önemlidir. Kontrolsüz kullanım ise cildi daha da lekeleyebilir” uyarısında bulundu.
Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
? Güneşten korunma: Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), ciltte çok yaygın görülen leke problemlerinden korunmada ilk adımın günlük geniş spektrumlu en az SPF30 güneş kremi kullanmak olduğunu vurguluyor.
? Cildi nemlendirmek: Sonbaharda kuruyan cilt, lekeleri daha belirgin hale getirebiliyor. Hyalüronik asit ve seramid içeren nemlendiriciler öneriliyor.
? Antioksidan desteği: FDA onaylı C vitamini serumları ve E vitamini içeren ürünler, tedavi sonrası onarımı hızlandırıyor.
? Evde yanlış uygulamalardan kaçınmak: Limon, karbonat gibi bilinçsiz denemeler, dermatologlara göre cildi tahriş edip yeni lekeler oluşturabiliyor.
Kalıcı Etki İçin Disiplin Şart
Sonbahar, sadece doğanın değil, cildin de yenilenme mevsimi. Uzmanlar, tedavilerin mutlaka hekim kontrolünde planlanması ve günlük bakım disiplininin aksatılmaması gerektiğini vurguluyor.
Dr. Babür Süer, “Leke tedavisi bazen zordur ve sabır ister. Doğru yöntem ve düzenli bakım bir araya geldiğinde, sonbaharda başlayan tedaviler ilkbaharda gözle görülür sonuçlar verebilir” dedi.
- 18:25 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ramazan Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
- 18:25 Sarıtaç’tan Ramazan Bayramı Mesajı: Birlik Ve Dayanışma Vurgusu
- 18:25 Malatyalı Hakem Sultanlar Ligi Yolunda Görev Alacak
- 18:25 Doğanşehir Erkenek’te Heyelan Yolu Kapattı
- 18:25 Başkan Er: Malatya Güçlü Şekilde Ayağa Kalkıyor
- 18:25 Başkan Geçit Yeşilyurt, Bayrama Hazır!
- 18:25 5 Üniversiteye Yeni Rektör Atandı
- 18:25 Zehir Tacirlerine Darbe: On Binlerce Hap Ve Silah Ele Geçirildi
- 18:25 Çanakkale Ruhu Unutulmadı: Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Ercan’dan Anlamlı Mesaj
- 18:25 Pütürge Beyleri Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Ramazan Bayrami Karşılama Etkinliği Kernek Meydanında Düzenledi.
- 15:33 Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantıları Sona ERDİ
- 15:32 Başkan Geçit, Belediye Meclis Üyeleriyle ‘Vefa’ İftarında Buluştu
- 15:30 Başkan Sadıkoğlu’ndan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
- 15:26 UDH Genel Başkanı Zafer'in 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajı
- 15:22 Battalgazide Bayram Öncesi Cami ve Mezarlıklar Temizleniyor
- 15:20 MESOB Başkanı Şevket Keskin: "Çanakkale Ruhu Geleceğimizin En Büyük Teminatıdır"
- 21:33 AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’den Dönmez Prodüksiyon’a Bayram Öncesi Ziyaret
- 21:03 Prof. Dr. Ümit Özdağ Malatya’da teşkilatla iftarda buluştu: “Adalet herkes için eşit uygulanmalı
- 20:48 Gözde Hastanesi’nde Tıp Bayramı Ve Ramazan Buluşması
- 20:40 Deprem Bölgesinden Robotik Başarısı: Malatyalı Öğrenciler Marmara’da Adından Söz Ettirdi
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!