
Prof. Dr. Engin Yıldırım, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en güvenli ve doğal yöntem olduğunu belirterek, “Normal doğum sağlıklı nesillerin teminatıdır, sezaryen ise bir zorunluluk olmadıkça tercih edilmemelidir” dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Normal Doğum Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en güvenli yöntem olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Yıldırım, “Normal doğum sağlıklı nesillerin teminatıdır. İnsan neslinin devamı ve sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi açısından tek ve gerçek yol normal doğumdur. Vatandaşlarımız, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en doğal ve güvenli yöntem olduğunu bilmelidir” dedi.
“Normal doğum, ulusal sağlık politikasının temel unsurudur”
Normal doğumun sadece bireysel bir tercih değil, aynı zamanda ulusal bir sağlık politikası meselesi olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Bu politika, Sağlık Bakanlığı tarafından güçlü biçimde desteklenmektedir. Normal doğum, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Doğal ve spontan bir süreç”
Yıldırım, normal doğumun kendiliğinden başlayan doğal bir süreç olduğunu, birkaç saat ile bir gün arasında sürebileceğini belirterek, “Doğum ağrılı olabilir ancak sonunda büyük bir mutluluk ve tatmin yaşanır. Normal doğum, annelere psikolojik ve fiziksel açıdan fayda sağlarken, bebekler de dış dünyaya daha sağlıklı şekilde uyum sağlar” dedi.
“Hormonal dengeler doğumu başlatır”
Doğumu başlatan fizyolojik süreçlere değinen Yıldırım, “Bebeğin oluşturduğu baskı, plasenta ve annenin hormon dengesi doğumu tetikler. Ayrıca hipotalamus, hipofiz ve böbrek üstü bezlerinden gelen sinyaller de bu süreçte etkili olur” diye konuştu.
“Sezaryen normal doğumun alternatifi değildir”
Sezaryenin ancak tıbbi zorunluluk halinde tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Sezaryen cerrahi bir işlemdir ve kanama, travma gibi komplikasyonlar doğurabilir. Bu nedenle normal doğum süreci mümkünse her zaman öncelikli olmalıdır” dedi.
“Anne sütü üretimi normal doğumda daha fazladır”
Yıldırım, normal doğumun bebeğin bağışıklığını güçlendirdiğini, annenin süt üretimini hızlandırdığını belirterek, “Doğum sonrası toparlanma süreci de sezaryene göre daha kısadır. Rahim kısa sürede eski haline döner” ifadelerini kullandı.
“Ekonomik ve toplumsal avantajlar”
Normal doğumun ekonomik açıdan da avantaj sağladığını belirten Yıldırım, “Sezaryen doğumun maliyeti normal doğumun yaklaşık beş katıdır. Normal doğum hem ekonomik hem de toplumsal yönden daha sağlıklıdır” dedi.
“Normal doğum, ulusal gelecek meselesidir”
Son olarak, normal doğumun teşvik edilmesinin toplumsal bilinç açısından da önem taşıdığını belirten Yıldırım, “Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirme toplantıları, sempozyumları ve eğitim faaliyetleri bu konuda farkındalığı artırmaktadır. Normal doğum, sağlıklı nesiller ve güçlü bir toplum için vazgeçilmezdir” ifadelerine yer verdi.
- 18:25 81 İlde Sahte Alkole Yönelik Operasyon
- 18:25 455 Bininci Konut Teslim Ediliyor, Konteyner Dönemi Sona Eriyor
- 18:25 Malatya’da Regaib Kandili Coşkusu
- 18:25 Kaçan Yarış Tayları Facia Yarattı: 8 Tay Telef Oldu
- 18:25 Hakimbey Apartmanı Davasında Karar: 4 Sanığa Hapis, 2 Sanığa Beraat
- 18:25 Başkan Dağ'dan Regaip Kandili Mesajı
- 18:25 Ali Özgül’den Saha Mesajı: “Emlak Sektörünü Birlikte Güçlendireceğiz”
- 18:25 Koray Karcı’dan Malatya Emlak Sektörüne Güçlü Mesaj: “Sorunları Biliyoruz, Çözüm İçin Geliyoruz”
- 18:25 Yılbaşı Öncesi Alkollü İçki Satışı Yapılan İşletmelere Sıkı Denetim
- 18:25 Darende’de 2025 Yılında 63 Hasta Helikopter Ambulansla Hayata Tutundu
- 18:14 Otomobili ile Dönerci Salonuna Daldı, O Anlar Kameralara Yansıdı
- 18:13 Regaip Kandilinde Anlamlı Hayır: Malatya’da Gün Boyu Ücretsiz Ekmek Dağıtıldı
- 18:12 Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’ne Yeni Başhekim Yardımcısı Atandı
- 18:10 Meteorolojik Verilere Göre Soğuk Ve Yağışlı Hava Etkisini Artıracak
- 18:09 AK Parti Malatya Heyetinden Bakan Uraloğlu’na Ulaşım Gündemli Ziyaret
- 18:04 40 Cana Karşılık 15 Yıl: Özpolatlar Sitesi Davasında Karar
- 18:03 Malatya’da Otomobil İle Motosiklet Çarpıştı: 17 Yaşındaki Sürücü Yaralandı
- 18:02 MAGİNDER Başkanı Karademir’in Yaptırdığı Göztepe Taziye Evi Ocak Ayında Hizmete Açılacak
- 17:57 İsmet İnönü Memleketi Malatya’da Törenlerle Anıldı
- 17:54 Ocakta Unutulan Yemek Paniğe Neden Oldu, Güvenlik Güçleri Alarma Geçti
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!