
Prof. Dr. Engin Yıldırım, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en güvenli ve doğal yöntem olduğunu belirterek, “Normal doğum sağlıklı nesillerin teminatıdır, sezaryen ise bir zorunluluk olmadıkça tercih edilmemelidir” dedi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Yıldırım, Normal Doğum Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en güvenli yöntem olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Yıldırım, “Normal doğum sağlıklı nesillerin teminatıdır. İnsan neslinin devamı ve sağlıklı bireylerin dünyaya gelmesi açısından tek ve gerçek yol normal doğumdur. Vatandaşlarımız, normal doğumun anne ve bebek sağlığı için en doğal ve güvenli yöntem olduğunu bilmelidir” dedi.
“Normal doğum, ulusal sağlık politikasının temel unsurudur”
Normal doğumun sadece bireysel bir tercih değil, aynı zamanda ulusal bir sağlık politikası meselesi olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Bu politika, Sağlık Bakanlığı tarafından güçlü biçimde desteklenmektedir. Normal doğum, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Doğal ve spontan bir süreç”
Yıldırım, normal doğumun kendiliğinden başlayan doğal bir süreç olduğunu, birkaç saat ile bir gün arasında sürebileceğini belirterek, “Doğum ağrılı olabilir ancak sonunda büyük bir mutluluk ve tatmin yaşanır. Normal doğum, annelere psikolojik ve fiziksel açıdan fayda sağlarken, bebekler de dış dünyaya daha sağlıklı şekilde uyum sağlar” dedi.
“Hormonal dengeler doğumu başlatır”
Doğumu başlatan fizyolojik süreçlere değinen Yıldırım, “Bebeğin oluşturduğu baskı, plasenta ve annenin hormon dengesi doğumu tetikler. Ayrıca hipotalamus, hipofiz ve böbrek üstü bezlerinden gelen sinyaller de bu süreçte etkili olur” diye konuştu.
“Sezaryen normal doğumun alternatifi değildir”
Sezaryenin ancak tıbbi zorunluluk halinde tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Sezaryen cerrahi bir işlemdir ve kanama, travma gibi komplikasyonlar doğurabilir. Bu nedenle normal doğum süreci mümkünse her zaman öncelikli olmalıdır” dedi.
“Anne sütü üretimi normal doğumda daha fazladır”
Yıldırım, normal doğumun bebeğin bağışıklığını güçlendirdiğini, annenin süt üretimini hızlandırdığını belirterek, “Doğum sonrası toparlanma süreci de sezaryene göre daha kısadır. Rahim kısa sürede eski haline döner” ifadelerini kullandı.
“Ekonomik ve toplumsal avantajlar”
Normal doğumun ekonomik açıdan da avantaj sağladığını belirten Yıldırım, “Sezaryen doğumun maliyeti normal doğumun yaklaşık beş katıdır. Normal doğum hem ekonomik hem de toplumsal yönden daha sağlıklıdır” dedi.
“Normal doğum, ulusal gelecek meselesidir”
Son olarak, normal doğumun teşvik edilmesinin toplumsal bilinç açısından da önem taşıdığını belirten Yıldırım, “Sağlık Bakanlığı’nın bilgilendirme toplantıları, sempozyumları ve eğitim faaliyetleri bu konuda farkındalığı artırmaktadır. Normal doğum, sağlıklı nesiller ve güçlü bir toplum için vazgeçilmezdir” ifadelerine yer verdi.
- 18:25 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ramazan Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
- 18:25 Sarıtaç’tan Ramazan Bayramı Mesajı: Birlik Ve Dayanışma Vurgusu
- 18:25 Malatyalı Hakem Sultanlar Ligi Yolunda Görev Alacak
- 18:25 Doğanşehir Erkenek’te Heyelan Yolu Kapattı
- 18:25 Başkan Er: Malatya Güçlü Şekilde Ayağa Kalkıyor
- 18:25 Başkan Geçit Yeşilyurt, Bayrama Hazır!
- 18:25 5 Üniversiteye Yeni Rektör Atandı
- 18:25 Zehir Tacirlerine Darbe: On Binlerce Hap Ve Silah Ele Geçirildi
- 18:25 Çanakkale Ruhu Unutulmadı: Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Ercan’dan Anlamlı Mesaj
- 18:25 Pütürge Beyleri Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Ramazan Bayrami Karşılama Etkinliği Kernek Meydanında Düzenledi.
- 15:33 Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantıları Sona ERDİ
- 15:32 Başkan Geçit, Belediye Meclis Üyeleriyle ‘Vefa’ İftarında Buluştu
- 15:30 Başkan Sadıkoğlu’ndan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
- 15:26 UDH Genel Başkanı Zafer'in 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajı
- 15:22 Battalgazide Bayram Öncesi Cami ve Mezarlıklar Temizleniyor
- 15:20 MESOB Başkanı Şevket Keskin: "Çanakkale Ruhu Geleceğimizin En Büyük Teminatıdır"
- 21:33 AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’den Dönmez Prodüksiyon’a Bayram Öncesi Ziyaret
- 21:03 Prof. Dr. Ümit Özdağ Malatya’da teşkilatla iftarda buluştu: “Adalet herkes için eşit uygulanmalı
- 20:48 Gözde Hastanesi’nde Tıp Bayramı Ve Ramazan Buluşması
- 20:40 Deprem Bölgesinden Robotik Başarısı: Malatyalı Öğrenciler Marmara’da Adından Söz Ettirdi
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!