
Dünya Sağlık Örgütü'nün obeziteyi 21'inci yüzyılın en önemli sağlık problemlerinden biri olarak değerlendirdiğini belirten Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Yaman, obezitenin ölümcül sonuçlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Türkiye'de her 3 kişiden birinin obez olduğunu kaydeden Doç Dr. İsmail Yaman, son çalışmalara göre Türkiye'nin obezitede Avrupa birincisi olduğunu da hatırlattı.
Obezite'nin vücuttaki aşırı yağ birikimi olduğunu dile getiren Yaman, “ Temel olarak vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması obezite olarak değerlendirilir. Dünya sağlık örgütü obeziteyi 21. yüzyılın en önemli sağlık problemlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Çünkü dünyada yaklaşık 650 milyon obez olduğu öngörülmektedir. Vücut kitle indeksi 35’in üzerinde iken obeziteye bağlı ek hastalıkları (insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, hipertansiyon gibi) olan veya vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan bireylerde obezite cerrahisi hala dünyadaki en başarılı tedavi yöntemidir. Tüp mide (sleeve gastrektomi) ameliyatı tüm dünyada en sık uygulanan ameliyat yöntemidir. Laparoskopik olarak 1999 yılında ilk olarak uygulanmış ve özellikle 2009 yılı sonrasında yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır” diye konuştu.
OPERASYON BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
Tüp mide ameliyatlarının diğer yöntemlere göre daha sık uygulandığını ifade eden Doç Dr. İsmail Yaman, “Bunun birinci sebebi ameliyat süresinin kısa olması dolayısı ile erken dönemde risklerinin çok daha düşük olmasıdır. İkinci de sebebi fizyolojiye uygun bir ameliyat olduğu için uzun dönemde belirgin bir yan etkisinin bulunmamasıdır. Tüp mide cerrahisinde yapılan işlem, midenin yaklaşık yüzde 80-85 küçültülmesidir. Bu müdahale üç farklı mekanizma ile çalışır. Midenin açlık hormonu (ghrelin) salgılayan tepe kısmı çıkarılır. Ghrelin miktarı belirgin azaldığı için açlık hissi de belirgin olarak azalır. Mide hacmi 1000-1500 cc’den yaklaşık 100-150 cc’ye düşer. Dolayısıyla az miktarda yemekle tokluk hissi oluşur. GLP, Peptid Y gibi hormonların salınımı artar böylece insülin direnci hastalığında hatta uygun bireylerde tip2 diyabet konusunda tedavi imkanı sağlar” dedi.
UYGUN OLAN BİREYLER AMELİYATA ALINIYOR
Yalnızca bu operasyona uygun olanların tüp mide ameliyatı olabileceğini vurgulayan Yaman, “Ameliyat öncesinde ameliyat olmayı düşünen bireylerle görüşme sağlanarak işlem ve sonrasındaki dikkat edilmesi gereken konularla ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapılır. Sonrasında ayrıntılı testler ve konsültasyonlar yapılır. Uygun olan bireyler ameliyata alınır. Ameliyat laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılır ve yaklaşık 40 dakika sürer. Ameliyat sonrası iki gece yatış yapılır. Masa başı işi olan bireyler ortalama bir haftada işlerine dönebilirler. Taburculuktan hemen sonra dışarda yürüyüşler başlanabilir. 15. günde basit kol ve bacak egzersizleri başlanabilir. Birinci aydan sonra (her karın ameliyatında olduğu gibi) mekik çekmek ve boks gibi travmaya açık sporlar hariç her tür spor serbesttir” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR YAŞAMA BAŞLAYABİLMEK İÇİN FIRSAT SUNUYOR
Özel Sağlık Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç Dr. İsmail Yaman son olarak şunları söyledi: “Bu ameliyatlardan sonra kişinin tecrübeli bir ekip tarafından uygulanan takip programına uyumu kalıcı başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden olduğunun altını çizdi. Yaman, “ Bu ameliyatlar hastalara yeni yaşamlarına başlayabilmek için çok değerli bir anahtar sunar. Takip programı sağlıklı bir şekilde işletilebilirse bu ameliyat; diyabette %76, hipertansiyonda %61, uyku apnesinde %83 ve hiperlipidemide ise %70 iyileşme sağlar. Fakat hasta takip programına uymaz ve yaşam tarzını değiştiremez ise ameliyat olan hastaların %10’u geri kilo alır. Sonuç olarak güvenilir ekiplerle uygulanan cerrahi ve sonrasında kişinin takip programına uyum sağlaması obezite hastalarında hayat kurtarıcıdır”
- 18:25 Sürdürülebilir gelecek için su yönetimi şart
- 18:25 Malatya Şoför Esnafı İftarda Bir Araya Geldi
- 18:25 İmamoğlu gözaltında: Dayanışma sandığı kurulacak!
- 18:25 Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde Fidan Dikme Etkinliği Gerçekleşti
- 18:25 Yeni Adliye Binası 2026’da Açılacak
- 18:25 Büyükşehir Belediyesi Ramazan ayı etkinliklerine yoğun ilgi gösteriliyor.
- 18:25 Başkan Eski’den Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın’a Destek Çağrısı
- 18:25 Ekrem İmamoğlu’na Malatya’da büyük destek
- 18:25 Malatya Valiliği Öncülüğünde Kadınlara Yönelik Bilinçlendirme Faaliyeti Gerçekleştirildi
- 18:25 Vali Seddar Yavuz’un 21 Mart Nevruz Bayramı Mesajı
- 17:02 AK Parti Malatya İl Başkanı Bakan, AK Parti Belediye Meclis Üyeleriyle Buluştu
- 16:57 Vali Seddar Yavuz, Engelli, Yaşlı ve Ekonomik Yoksunluk İçinde Bulunan Aileleri Ziyaret Etti
- 16:53 "İş Dünyası Olarak Malatya'mızı El Birliğiyle Ayağa Kaldıracağız"
- 16:42 “İmamoğlu ve CHP, Adalet ve Demokrasinin Ortak Sesi!”
- 16:40 Yıldız’dan Çanakkale Zaferi Kutlaması
- 16:33 Gençlerden Ramazan Pidesi Yardımı
- 16:31 Battalgazi Belediyesi’nden Enerjide Tam Bağımsızlık Hedefi
- 16:30 Yeşilyurt Belediyesi, Samanköy’ün Yollarını Baştan Aşağıya Yeniliyor
- 16:29 Deprem Bölgesinde Hayvancılığa Nefes” Projesi
- 16:28 Sadıkoğlu: “Faizsiz ve uzun vadeli kredi desteğine ihtiyaç var”
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!