
11 Nisan 2025 tarihinde ilimizde meydana gelen zirai don olayının ardından, oluşan zararların boyutunun tespiti ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Araştırma Komisyonu’nun katılımıyla kapsamlı bir değerlendirme toplantısı düzenlendi.
İl AFAD Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz ve TBMM’de Siyasi Parti grubu bulunan Milletvekillerinden oluşan komisyon üyeleri, Malatya AK Parti Milletvekilleri, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, üniversite rektörleri, İl Emniyet Müdürü, Siyasi Parti İl Temsilcileri, Malatya ve çevre illerin tarım il müdürleri, ziraat odası başkanları ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Don olayının yalnızca tarımsal üretimi değil, şehrin tüm ekonomik ve sosyal yapısını etkilediğini vurgulayan Vali Yavuz konuşmasında “Elbette kayısıdaki zarar hepimizin yüreğini burktu. Ancak meseleye yalnızca bir meyve üretimi olarak bakmak doğru olmaz. Kayısı, bu toprakların kültürü, ekonomisi ve yaşam tarzıdır. Don olayının ardından devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte sahaya indik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve desteğiyle yaralarımızı sarma yolunda önemli mesafeler kat ettik. Şimdi de kayısı üreticilerimizi yeniden ayağa kaldırmak için hep birlikte çalışıyoruz.”
Vali Yavuz, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede ise “Malatya Valiliği olarak şu anda öncelikli olarak üzerinde durduğumuz iki önemli husus var.
Bunlardan birincisi, geçtiğimiz günlerde yaşadığımız don olayının ardından zarar tespitlerinin hızlı ve etkin bir şekilde tamamlanmasıdır. Bu konuda ekiplerimiz sahada yoğun bir şekilde çalışmaktadır.
İkinci önceliğimiz ise, meyve ağaçlarımızın, özellikle de kayısılarımızın önümüzdeki üretim yılına hazırlanmasıdır. Bu amaçla hemen bir bilim kurulu oluşturduk. Üniversitelerimizden alanında uzman çok kıymetli hocalarımız, Kayısı Araştırma Enstitüsü'nden deneyimli uzmanlarımız ve Tarım İl Müdürlüğü ekiplerimizle birlikte çalışarak, bahçe bahçe gezip çiftçilerimizi doğru şekilde bilgilendirmeye başladık.
Çünkü şunu gördük ki; don sonrası oluşan bilgi kirliliği, üreticilerimiz arasında ciddi bir endişeye neden oluyor. “Ağaçlarımız kurudu, kesmemiz gerekiyor” gibi yanlış kanaatler hızla yayılıyor. İşte bu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve doğru bilgiyle hareket etmek için seri toplantılar düzenledik.
Sahadaki teknik ekiplerimizin tespitleri, ağaçlarımızın büyük ölçüde kendini toparladığını ve önümüzdeki yıl verim alınabileceğini gösteriyor. Uzmanlarımız bu konuda umut verici değerlendirmelerde bulunuyor.
Öte yandan, sizlerden gelen talepleri ve sorunları da hem Sayın Cumhurbaşkanımıza hem de ilgili bakanlarımıza açık bir şekilde ilettik. Alınması gereken tedbirler noktasında devletimiz gerekli değerlendirmeleri elbette yapacaktır.
Don olayının ardından ürün kaybı yaşayan çiftçilerimize destek olmak amacıyla, ilave gelir imkânları oluşturmak üzere yeni bir çalışmayı da hayata geçirdik. Nohut ve mercimek başta olmak üzere alternatif ürünlere yönelik tohum desteği sağladık. Ayrıca yaklaşık 2 milyon sebze fidesi dağıtarak çiftçilerimizi farklı alanlarda üretime teşvik ettik. Bu çalışmanın da sahada olumlu karşılandığını memnuniyetle görüyoruz.
İnanıyorum ki önümüzdeki süreçte çiftçilerimizle daha güçlü bir diyalog içerisinde, ağaçlarımızı yeni sezona daha iyi hazırlayarak, daha yüksek ve kaliteli verim elde etmek için hep birlikte gayret etmeye devam edeceğiz.
Bu vesileyle, bilim kurulumuzun çok değerli üyelerine, kıymetli oda ve birlik temsilcilerimize, görüş ve önerileriyle katkı sunan herkese ve komşu illerden teşrif eden misafirlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum.
Toplantı kapsamında üreticilerin talepleri ve uzmanların görüşleri dinlenerek çözüm önerileri masaya yatırıldı. Komisyon üyeleri, bölgedeki durumu yakından görmek adına saha ziyaretleri de gerçekleştirdi.
Toplantının ardından Malatya Valisi Yavuz ve TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu üyeleri, Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi’nde don olayından etkilenen üreticiler Hüseyin Kaya ve Mehmet Erdoğan’ın kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu. Burada çiftçilerle sohbet eden heyet, geçmiş olsun dileklerini iletti.
TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu, Malatya’daki incelemelerini tamamlamasının ardından ilimizden ayrıldı.
- 18:25 3. Kattan Düşen Kişi Hayatını Kaybetti
- 18:25 Yüzakı Caddesi’nde Asayiş ve Trafik Denetimi
- 18:25 Vali Seddar Yavuz: “Afet Risklerini Azaltmak, Can ve Kamu Kaynağını Korumaktır”
- 18:25 Villa inşaatında çalışan işçinin acı sonu
- 18:25 Kamu sporları bölge finallerinde Malatya takımlarından çifte başarı
- 18:25 Malatya’da 19 Yaşındaki Genç Kadın Yaşamını Yitirdi
- 18:25 Battalgazi Belediyesporlu Salih Öndüç, millî takıma davet edildi
- 18:25 MAGİNDER Başkanı Karademir’den Malatya Musiki Cemiyeti’ne Anlamlı Ziyaret
- 18:25 Malatya’da Panelvan Minibüs Ağaçlık Alana Devrildi: 3 Yaralı
- 18:25 Başkan Taşkın: “Battalgazi’nin Her Noktasında Kalıcı Eserler Yükseliyor”
- 12:47 Yeşilyurt Belediyesi’nin Ev Sahipliği Yaptığı ‘Aile Mentörlüğü’ Eğitim Programı Tamamlandı
- 12:45 Coordinat Yapı'dan Potadan Fileye Uzanan Destek Zinciri
- 11:33 Yerli ve Milli Parti Hekimhan İlçe Kongresi Coşkuyla Gerçekleşti
- 11:32 Türkiye’nin En Etkili Tedarik Zinciri Profesyonelleri Ödülleri 11. Yılında Sahiplerini Buldu
- 11:30 İstihdam Buluşmaları Malatya’da Başlıyor
- 11:29 Maski’den İlçelere Modern Ambar Malzeme Yönetiminde Verimlilik Artıyor
- 11:20 Ticaretin Kadınları Etkinliği İstanbul’da
- 11:15 Redington Türkiye, 10. yılında teknoloji dünyasının liderlerini bir araya getirdi
- 11:10 Prof. Dr. Işık: Organ bağışında yeni düzenleme etik, şeffaf ve hayat kurtarıcı
- 11:09 Başkan Geçit: “İkizce, Malatya’nın Yeni Yükselen Değeri”
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!