
Zirai don hasarının tespiti için Malatya’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya kapsamlı bir dosya sunan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Zirai donun oluşturduğu hasarın ve ekonomik zararının giderilmesi ancak devletimizin kapsamlı destekleriyle mümkün olacaktır” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 12 Nisan gecesi meydana gelen zirai don sonrası büyük zarar gören Malatya Kayısısında incelemeler yapmak üzere şehre gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya kapsamlı bir dosya sundu.
“DEPREM FELAKETİNDEN SONRA DON FELAKETİ DE YAŞAYAN MALATYA’MIZ İÇİN ÖZEL DESTEKLER SUNULMALIDIR”
Dosyada üreticilerin ve Malatya ekonomisinin göreceği zararın giderilmesi için talepler ve çözüm önerileri yer aldı. Başkan Sadıkoğlu’nun sunduğu dosyada yer alan talepler şu şekilde;
- 7269 sayılı Afetler Kanunu uyarınca, tarım ürünlerinin üçte birinden fazlasının zarar görmesi hâlinde afet bölgesi ilanı mümkündür. Malatya’daki zararın boyutu bu eşiği aşmıştır. Bu nedenle ilimizin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesini talep ediyoruz.
- Don, yalnızca meyveleri değil, ağaçları bütüncül olarak etkiledi. Üreticimiz önümüzdeki en az 2 yıl bahçeleri için daha fazla bakım yapması gerekiyor. Bu sezonun borçları varken, yeniden gübre, ilaç, mazot, işçilik maliyetleri ile çiftçimizin baş etmesi mümkün değil. Bu kalemlerde azami destek sağlanmalıdır.
- Bir sonraki hasada yaklaşık 1,5 yıl var. Geliri kayısıya bağlı çiftçilerimiz bu dönemde ayakta kalabilmek için faizsiz ve uzun vadeli krediler sunulmalıdır.
- Mevcut borçlar felaketin yüküyle daha da ağırlaştı. Üreticimizin tarımsal borçları en az 2 yıl ertelenmelidir.
- Ürün taahhütlerini / siparişlerini yerine getiremeyecek ihracatçı üyelerimizin karşılaşacağı yaptırım ve sorunların bertaraf edilmesi için ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız tarafından gerekli destek sağlanmalıdır. Bu firmalarımıza bu süreci atlatabilmeleri için faizsiz / uygun koşullu kredi imkânları tanınmalıdır.
- Kayısıyla doğrudan ilgili zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere ilimizde kayısı üretimine bağlı tüm sektöreler desteklenmelidir.
- Yaşadığımız don felaketi, Malatya gibi deprem illerine ikinci büyük afeti yaşattı. Bölgemiz henüz depremin yaralarını saramamışken daha derin bir yara aldı. Bu nedenle ilimiz için daha fazla kaynak ve özel destek sunulmalıdır.
“KAPSAMLI DESTEKLERİN SUNULMASINI UMUT EDİYORUZ”
Başkan Sadıkoğlu, sunduğu dosyadaki taleplerin tüm Malatya’nın talebi olduğunu vurgulayarak, “Sayın Bakanımıza şehrimize ziyareti ve konuya göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Tespitlerin en hızlı şekilde tamamlanarak, yaraları saracak kapsamlı desteklerin sunulmasını umut ediyoruz” dedi.
- 18:25 Fahri Kayahan’da toz ve tehlike: yıkım sırasında önlem yetersiz
- 18:25 Battalgazi İlçesinde Trafik Kazası
- 18:25 Bu Yılki İkinci Satın Almasını Gerçekleştiren IFS’ten Önemli Atılım
- 18:25 Küçükçekmece Belediyesi, vatandaşlara yönelik sosyal yaşam alanlarına bir yenisini daha ekledi
- 18:25 PR Dünyasında Yapay Zeka Devrimi! Artık Tercih Değil, Zorunluluk
- 18:25 Malatya’ya Dev Spor Yatırımı! Yarım Kalan Spor Kompleksi Tam Donanımlı Tesis Olarak Yeniden Hayat Buluyor
- 18:25 “Sanatın İzinde” Sergisi Sanat Merkezi’nde Ziyarete Açıldı El Emeği Göz Nuru Eserler Hafta Boyunca Ücretsiz Gezilebilecek
- 18:25 Battalgazi Belediyesi’nden Yeni Evlenecek Çiftlere Büyük Destek! Eşya Yardımıyla Aile Kurmanın Yükü Hafifliyor
- 18:25 ‘Vatandaş Soruyor, Başkan Cevaplıyor’ Toplantısında Malatya’nın Geleceğine Dair Umut Dolu Mesajlar Verildi
- 18:25 Yerli ve Milli Parti lideri Teoman Mutlu: ‘Gençlerin geleceğine enflasyon prangası vuruldu’
- 19:36 Orduzu Halkından Eren Yağız’a Teşekkür: “Geleceğe Umut Oldu”
- 19:33 Aşağıbağlar Mahallesi Konforlu Yollara Kavuşuyor
- 19:28 Battalgazi Belediyesi’nden Çarşıbaşı’na Büyük Dönüşüm
- 21:25 Girne Arkın Group Fest 25 Yıldızlar Geçidine Ev Sahipliği Yapacak
- 21:23 Avcu Baba Kültür Derneği ilk büyük etkinliğini yapmaya hazırlanıyor: ‘Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz’
- 21:18 Hanımçiftliği’nde karanlık yollar sürücülere zor anlar yaşatıyor
- 18:40 Sağlıkta Güven Kazandı: 2025’in En İyi İşverenleri Listesi Yayınlandı
- 18:33 Yeşiltepe, ‘Yeşilyurt’ta Yaz Akşamları’ İle Şenlendi
- 18:30 Konak Mahallesinde Ulaşım Yenilendi: Köprü ve Yol Güvenli Hale Getirildi
- 20:53 Eklem Kireçlenmesinin Görülme Sıklığı Artıyor
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!