
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri sahasının devlet eliyle işletileceğini ve ABD’ye satışının söz konusu olmadığını açıklarken, Malatya Hekimhan’daki NTE rezervinin de Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kritik rol oynayacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ülke TV canlı yayınında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri sahasının devlet eliyle işletileceğini ve ABD’ye satılmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Bayraktar, tesisin endüstriyel ölçekte hayata geçirilmesi için önümüzdeki yıl temel atmayı, iki yıl içinde üretime başlamayı hedeflediklerini söyledi. Beylikova sahasının dünyadaki en büyük ikinci NTE rezervine sahip olduğunu ifade eden Bayraktar, burada toryum da bulunduğunu vurguladı.
Arz Güvenliği ve Enerji Hedefleri
Önümüzdeki 30 yılda Türkiye’nin enerji talebinin üç katına çıkacağını belirten Bayraktar, artan enerji ihtiyacını kesintisiz karşılamayı ve arz güvenliğini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi. Petrol ve doğalgazda keşif faaliyetlerinin sürdüğünü ifade eden Bayraktar, “Yeni keşifler oluyor ve olmaya devam edecek. Türkiye artık dev bir enerji filosuna sahip.” dedi.
Gabar ve Diyarbakır’da Üretim
Gabar sahasından yılda 2 milyar dolar değerinde üretim sağlandığını açıklayan Bayraktar, bölgede 3 bin 500 gencin çalıştığını belirtti. Diyarbakır’da kaya petrolü için dört sahada 24 sondaj yapılacağını, gaz için benzer yöntemi Trakya’da da uygulamayı planladıklarını söyledi.
Uluslararası Ortaklıklar
Bayraktar, Libya, Azerbaycan, Kazakistan ve Pakistan’da yapılan enerji iş birliklerini aktardı. Irak’ta üretimi artırmayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, Basra, Kerkük ve Kuzey Irak’ta yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Doğalgaz ve LNG Açıklaması
ABD’den LNG alımlarının pahalı olduğu iddialarını yalanlayan Bayraktar, “Henry Hub endeksli Amerikan LNG’si en ucuz seçenekler arasında yer alıyor. 2027’den sonra aldığımız kontratlar açısından en uygun fiyatlı gazdır” ifadelerini kullandı.
Pilot Tesisten Endüstriyel Tesise
2023 yılında pilot tesisin hayata geçtiğini belirten Bayraktar, saflaştırma seviyesinin yüzde 92-93 bandında olduğunu ve teknolojiyi daha ileri taşımak için üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla çalıştıklarını söyledi. Devletin yüzde 100 iştiraki olan Eti Maden’in sahayı işleyeceğini ifade eden Bayraktar, Malatya Hekimhan, Sivas ve Isparta’da da NTE rezervleri bulunduğunu açıkladı.
Nükleer Enerji Planları
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışmaların sürdüğünü belirten Bayraktar, 2026’da ilk reaktörün devreye alınmasının planlandığını ve 2050’de 20 bin megavat nükleer güce ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
- 18:25 Evlerine Yerleşen Depremzedeler; “Evler Teslim Edildi Ama Sorunlar Bitmedi”
- 18:25 Yeşilyurt’ta Gazze İçin Kermes: Vatandaşlardan Yoğun İlgi
- 18:25 Başkan Zafer’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı
- 18:25 Konteyner Kentin Şampiyonları Süper Lig Yolcusu: Malatya Hokey Türkiye’ye Örnek Oluyor
- 18:25 Cumhuriyetin 102. Yılı Malatya’da Coşkuyla Kutlandı
- 18:25 CHP Ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Cumhuriyet Yürüyüşü
- 18:25 Dilek Merkez Camii Yeniden Yükseliyor: Yardımseverlerden Destek Bekleniyor
- 18:25 İş İnsanı Kenan Gerçek’in Acı Günü
- 18:25 Başkan Geçit’in Sözünü Verdiği Çilesiz Kütüphanesi 30 Ekim’de Kapılarını Açıyor
- 18:25 Üreticiler Büyükşehir’den aldıkları destekle kapalı sulama sistemine geçti
- 12:28 Üreticiler Büyükşehir’den aldıkları destekle kapalı sulama sistemine geçti
- 17:17 Geleceğin Yıldızları Yetişiyor: Malatya’da Altyapı Çalışmaları Hız Kesmiyor
- 17:10 Malatya’da 29 Ekim Coşkusuyla Tekvando Müsabakaları Düzenlendi
- 17:06 AK Parti Malatya İl Başkanı Av. Ali Bakan: “Cumhuriyetimizin Gücüne Güç Katıyoruz”
- 17:04 Atatürk Kız Anadolu Lisesinde Cumhuriyet Coşkusu
- 17:00 MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök’ten Cumhuriyet Bayramı Mesajı
- 16:57 Malatya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Çelenk Sunma Töreni İle Başladı
- 16:56 Malatya’da Ata Tohumlarıyla Hazırlanan Coğrafi İşaretli Kurabiyeler İlgi Görüyor
- 16:55 Silahla Ayağından Vuruldu, Hastaneye Kendi Gitti
- 16:54 Turgut Özal Tıp Merkezinde Doktor Darp Edildi
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!