Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir

Alopesi Olan Çocuklarda Kaş Uygulaması

Alopesi Olan Çocuklarda Kaş Uygulaması
Alopesi Olan Çocuklarda Kaş Uygulaması

Alopesi Olan Çocuklarda Kaş Uygulaması

“Güzellikten önce güvenlik” yaklaşımıyla Cansu Durkun’dan bilgilendirme

ANKARA — 6 Kasım 2025. Alopesi nedeniyle kaşlarını kaybeden çocuklarda yapılan “çocuk kaşı” uygulaması, yalnızca estetik bir dokunuş değil; tıbbi onay, etik sınırlar ve psikolojik hassasiyet isteyen bir süreçtir. Uluslararası PMU eğitmeni Cansu Durkun, “Önce sağlık ve güven. Çocuğun gönüllü rızası, ebeveyn izni ve hekim değerlendirmesi olmadan işlem planlamıyoruz. Tasarımda ise yaşa uygun, doğal ve geri dönüşü düşünülmüş bir yol izliyoruz.” diyor.

Son dönemde farkındalığın artmasıyla aileler kalıcı makyajı daha sık soruyor. Ancak çocuk cildi yetişkinlere göre daha ince ve reaktif yapıda; bu yüzden seanslar kısa tutuluyor, aralarda küçük molalar veriliyor ve iletişim dili çocuğu rahatlatacak şekilde sadeleştiriliyor. Amaç “kusursuz” bir görüntü yaratmak değil, özgüveni destekleyen, incitmeyen bir iyileşme çizgisi yakalamak.

Teknik seçiminde düşük travmalı, yüzeysel cihazla kıl tekniği ön planda. Kesik oluşturan, sert hatlı yöntemlerden kaçınılırken, kıl mimarisi yumuşak yoğunlukta ve mimiklere uyumlu kuruluyor. Kaşın kuyruk kısmında daha ince ve hafif “bebeksi” kıllar tercih edilerek yaşa uygun bir doğallık korunuyor. Renk planlaması yapılırken cildin alt tonu, melanin düzeyi ve uzun vadede oluşabilecek renk kaymaları hesaba katılıyor; hipoalerjenik ve yüksek saflıkta pigmentler kullanılıyor. Gerekli görülen durumlarda hekim görüşüyle patch test yapılması, alerji riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

Hijyen protokolü, sürecin kırmızı çizgisi. Tek kullanımlık iğne ve sarf malzemeleri ailenin yanında açılıyor, çalışma alanı sterilize ediliyor ve çapraz kontaminasyona karşı tüm önlemler alınıyor. İşlem sonrası bakımda parfümsüz, nazik ürünler öneriliyor; güneşten kaçınma ve havuz/deniz gibi ortamlara ara verme konusunda net süreler paylaşılıyor. Çocuk cildinde daha yüzeysel çalışıldığı için sonuçlar daha yumuşak ve zamanla silikleşebiliyor; bu, etik açıdan bilinçli bir tercih olarak aileye açıkça anlatılıyor. İlk seans genellikle küçük bir ana dokunuş; ardından kısa bir kontrol randevusu ile incelikli düzenleme yapılıyor.

Etik ve mevzuat boyutu da net: Reşit olmayan bireylerde yazılı ebeveyn onayı, çocuğun gönüllü rızası (assent) ve hekim değerlendirmesi birlikte aranıyor. Durkun, “Bazen en doğru karar, ertelemek ya da geçici çözümlerle ilerlemek. Protez kaş, kaş kalemi veya geçici boyalar, bazı çocuklar için daha güvenli bir ara durak olabilir.” diyerek sürecin kişiye özel olduğunu vurguluyor.

Aileler için özetle tablo şöyle: Doktor görüşü alındıktan sonra, çocukla sakin ve anlaşılır bir dille beklentiler konuşuluyor; uygulama planı adım adım kuruluyor; hijyen ve malzeme şeffaflığı sağlanıyor; bakım talimatları yazılı veriliyor ve her aşama aileyle birlikte belgelendiriliyor. Böylece çocuk hem bedensel hem duygusal açıdan korunurken, aynadaki yansımasıyla yeniden güçleniyor.

Cansu Durkun’dan çağrı

“Alopesi yaşayan her çocuğun hikâyesi benzersiz. Tek bir reçete değil, kanıta dayalı ve etik bir plan vardır. Ailelerin hekim onayını almadan karar vermemesini, merkez seçiminde ise sterilizasyon ve şeffaflığı önceliklendirmesini öneriyorum.”

YORUM YAP
52 + 24 = ?

İlk Yorum Yazan Sen Ol!

NAMAZ VAKİTLERİ Tüm Vakitler
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:10 07:40 12:33 14:55 17:16 18:40
  Takım O Av. P
1 FENERBAHÇE A.Ş. 15 13 40
2 GALATASARAY A.Ş. 15 13 40
3 MONDİHOME KAYSERİSPOR 15 8 29
4 TRABZONSPOR A.Ş. 15 8 26
5 BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 8 26
6 YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. 15 6 23
7 BITEXEN ANTALYASPOR 15 6 23
8 ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 6 22
9 KASIMPAŞA A.Ş. 15 6 21
10 ATAKAŞ HATAYSPOR 15 4 18
11 MKE ANKARAGÜCÜ 15 4 18
12 EMS YAPI SİVASSPOR 15 4 18
13 VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK 15 4 17
14 RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 15
15 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 5 15
16 TÜMOSAN KONYASPOR 15 3 14
17 YILPORT SAMSUNSPOR 15 4 14
18 CORENDON ALANYASPOR 15 3 14
19 SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. 15 3 13
20 İSTANBULSPOR A.Ş. 15 2 8