Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
SON DAKİKA
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir
Malatya Muhabir

Gürkan: 'Çok ucuz insanlar var Bu insanlara da dur demesini bilmiyoruz. '

Malatya'da Er Tv'nin 6 Şubat depremi sebebiyle başlatmış olduğu, Kapalı Çarşının üstündeki canlı yayına katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan değerlendirmelerde bulundu
Gürkan: 'Çok ucuz insanlar var Bu insanlara da dur demesini bilmiyoruz. '

Malatya’da Er Tv’nin 6 Şubat depremi sebebiyle başlatmış olduğu, Kapalı Çarşının üstündeki canlı yayına katılan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan değerlendirmelerde bulundu.
Proğram Sunucusu Hülya Kaya’nın sorularını açık yüreklilikle açıklayan Başkan Gürkan, “Türkiye’ye  rol model olacak örnek bir uygulama acil eylem planı gerçekleştirdik “ dedi. Gürkan Bu programa çıkmayacaktım. Ancak programı izlerken sahipsiz Malatya sözünden dolayı geldim. Malatya Sahipsiz değildir. Üzüntümüz şudur burada gece gündüz bütün personelimiz yatmadı. Eski ekmek fabrikamızın yarısı çökmüştü öleceksek burada öleceksiniz dedik, ekmekler çıkacak . Bütün  afadın kızılayın lojistiğini kim sağladı. Biz sağladık.” Şeklinde tepki gösterdi.

Başkan Gürkan, “6 Şubatt’tan önce 24 ocağı yaşadık. Orada esasında bir depreme hazırlık  provasıda yaşadık. 6 Şubat depremi 04,17 sıralarında Japonya’dan dönüş yapmıştım Ankara’daydım. Karayolu ile ağır şartlar ile Malatya’ya geldim.  Saat 05,00 sıraları Cumhurbaşkanımız bizi aradılar ve Turizm Bakanımıza Koordinatör olarak gönderdiklerini söylediler. Bizde Malatya’ya 11.00 gibi geldik ve koordinosyona katıldık sahayı gezdik ve arkadaşlarımızdan sürekli telefonla bilgi alıyorduk. 132 binamız çökmüştü ve kontrolda büyükşehir belediyesi arama kurtarma ekiplerindeydi.  Tarihe şerh düşmek istiyorum. Malatya’da bazen bazı şeyler çok küçümseniyor. Malatya depremi koordine etme noktasında Türkiye’ye  rol model olacak örnek bir uygulama acil eylem planı gerçekleştirdik. .Bu söz Fransız Büyükelçisinin 11 ili gezdikten sonraki beyanatlarıdır.  Sahipsiz Malatya nakaratından vazgeçmemiz lazım.” Dedi.
Gürkan, “Fransız Büyükelçisinin beyanatları Türkiye afet acil eylem planı hazırlayacaksa Malatya’yı örnek alsın dedi. Ve buraya da 40 milyon euro’da bağış yaptı.  Sahayı gezerken ikinci depreme yakalandık. Ve o anda da Evlerimizin yıkıldığını gördük. O anda Mehmet beyle görüştüğümüzde bizim belimizi kıran suların tamamen gittiği. Ve bizim ekmek fabrikamızın bir kısmı çökmüş. Cenazelerimiz var. Enkaz altında vatandaşlarımız var . Onlara yetişme noktasında tabiki ikinci deprem sonrası herkes kendi ailesinin peşine düştüler. Bütün yollar kapalı. Havayolu kapalı. Demiryolu kapalı. Siz buranın Belediye Başkanısınız. Ve bu insanlara nasıl yemek nasıl barınak sağlayacaksınız. Araçlarda benzin bitti nasıl yapacağız. Turizm Bakanımız ile birlikte hemen 2.Ordu Komutanımız ile görüşerek Nato Boru hattını açtırıp benzin ve mazot konusundaki sorunları giderdik. 
Biz zaten yolları açmak için üst bölgeleri oluşturmuştuk, depremden önce kış şartlarından dolayı. Bu bölgelerde yol asfalt, maski ve itfaiyemizin elemanları üst bölgede nöbetteydiler. Erkenek’e 12 dakikada yetiştik. Kurucuovaya 12 dakikada yetiştik. Malatya’da da tüm enkazlarda büyükşehir personelleri vardı. Afad ve diğerleri 2-3 gün sonra geldiler. Burada tevazu göstermeyeceğim. Peki bu insanlara hemen tüm semt konakları ve resmi binaları açtırarak barınma ve diğer eksikliklerini giderilmesi konusunda her türlü imkanları sağladık. Esenlik’in depolarını açtırdık.
Ve ne acıdır  ki burada şu ifadeleri duyduk. Allah tan korkmak lazım. Esenlik gelen  yardımı aldı depoya koydu diyecek kadar aşağılık adamlar oldu. Bu yazık memlekete. Bu memleketi geri çeke çeke nereye gideceğiz. 8 ay bu milletin yeme içmesi nerden gitti.  
Şu Malatya’da basın mensupları tüm esnaflar STK lar belediyenin yaptırdığı yerde oturmaktalar. Alt yapı üst yapı sorunlarını belediyenin imkanları ile yapılmıştır. Bu konuda örnek bir belediye acil eylem planı sergilemiştir. Sahipsiz Malatya değil. Malatya sahiplidir. Cenaze definini bile speküle ettiler. O konuda dahi Mehmet Akif beyde özür dilemek zorunda kaldı. Bizim 1248 mezarımızın hangisinde kimlik kaybı oldu. “  Şeklinde üzüntülerini dile getirdi.
Bu programa çıkmayacaktım diyen Başkan Gürkan, “ Ancak programı izlerken sahipsiz Malatya sözünden dolayı geldim. Üzüntümüz şudur burada gece gündüz bütün personelimiz yatmadı. Eski ekmek fabrikamızın yarısı çökmüştü öleceksek burada öleceksiniz dedik, ekmekler çıkacak . Bütün  afadın kızılayın lojistiğini kim sağladı. Biz sağladık. 
Koordinasyon nerde sağlandı. Koordinasyon merkezinin çalışmayacağını ben biliyordum. Ben Battalgazi belediyesinin  altına da biyolojik ve nükleer silahlara dayalı bir komite merkezi yapmıştık. İtfaiye daire başkanlığımıza da telefonla talimat vererek sistemi kurun dedim. Onu bile speküle ettiler.
Neden bu kadar spekülasyon.?
Çok ucuz insanlar . Bu insanlarada dur demesini bilmiyoruz. Sıkıntımız burada. Yani yalan iftira atıyorsa ona cevap vermede sıkıntımız. Bizim daire başkanlarımız gece gündüzüne kattılar. Bunların yakınları ailesi yokmuydu. Mezarlıklar daire başkanımızın 6 aydır gözyaşlarına hakim olamadım. Videolarını izleyemiyorum. Bu illeri işin fotoğraf boyutuna taşıyanları da esefle kınıyorum. Bu toplum kendisine gelmesi lazım. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. 
Burada acıların üzerine bu tür şeyleri söylemek doğru değil ama , tarihe şerh düşme anlamında Türkiyede depremi en iyi koordine eden açık ara ile, afadında Kızılay’ında diğer kurumlarında yükümlülüğünü alarak , nasıl almışız koordinasyon, ekmek fabrikası, lisanslı depo, yemek fabrikası…Bizi Hatay’ı örnek gösteriyorlar. Hatay daha su veremedi. Biz kesintisiz su verdik. Ve sürekli 70 bin üzerinde artçı deprem oldu. “ dedi.
Başkan Gürkan, “8 aydır biz vatandaşlarımızdan ekmek, otobüs ,su parası almadık Ve Bu belediye çok güçlü bir belediyedir. Biz vatandaşlarımızı her zaman doğru yönde uyardık. Ağır hasar veren tesbitlerde ikinci tesbit yapılmadan hiç kimse evinin dolabını sökmesin dedik. Bunu bile breme mızıkacaları veryansın etti. 
20 senedir belediye başkanıyım. Nasip olursa 2 ay sonra görevimiz sonlanacak. 20 senedir verdiğim ruhsatlarda binalarda  bir tanesinde en ufak bir hasar varmıdır yok. Dirençli şehirler, akıllı şehirler diye bir şey uydurmuşlar. Şu anda Malatya’da ne projesi sunacaksınız. Malatya’da ne eksik var. 
Biz geldiğimizde 5 Kat’tan fazla ev yapılmayacak.  Her altı kata bir bodrum yapılması gerekir dedik.Konsol çıkarak ev çıkılmaması gerekir dedik. Dirençli şehir budur işte. İki ay sonra özel hayatımıza döneceğiz.  Bunlarda bu memlekete şirin gözüküp bu şehre ihanet edenleri de bu toplum tarih yazsın yazması da lazım. Türkiye’ya mal olan  yerinde dönüşümü kim ifade etti. Biz ettik. Bostanbaşında. Yerinde dönüşüm tarifi bize aittir.” İfadelerini kullandı.
Hiçbir oluşumda yer almayacağını da dile getiren Başkan Gürkan, 2 ay sonra normal sivil hayatına geçeceğiniz dile getirdi..

YORUM YAP

İlk Yorum Yazan Sen Ol!

ÇOK OKUNAN HABERLER
NAMAZ VAKİTLERİ Tüm Vakitler
İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:10 07:40 12:33 14:55 17:16 18:40
  Takım O Av. P
1 FENERBAHÇE A.Ş. 15 13 40
2 GALATASARAY A.Ş. 15 13 40
3 MONDİHOME KAYSERİSPOR 15 8 29
4 TRABZONSPOR A.Ş. 15 8 26
5 BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 8 26
6 YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. 15 6 23
7 BITEXEN ANTALYASPOR 15 6 23
8 ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 6 22
9 KASIMPAŞA A.Ş. 15 6 21
10 ATAKAŞ HATAYSPOR 15 4 18
11 MKE ANKARAGÜCÜ 15 4 18
12 EMS YAPI SİVASSPOR 15 4 18
13 VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK 15 4 17
14 RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 15
15 GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 5 15
16 TÜMOSAN KONYASPOR 15 3 14
17 YILPORT SAMSUNSPOR 15 4 14
18 CORENDON ALANYASPOR 15 3 14
19 SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. 15 3 13
20 İSTANBULSPOR A.Ş. 15 2 8
Malatya Muhabir