
Cansu Durkun’dan Özel Bülten: “TPO” yasağı Avrupa’yı sarstı, Amerika yoluna devam ediyor—salonlar ne yapmalı?
Ne oldu?
Avrupa Birliği, jel ojelerin kürlenmesini sağlayan fotobaşlatıcı TPO’yu (trimethylbenzoyl diphenylphosphine oxide) 1 Eylül 2025 itibarıyla kozmetiklerde tamamen yasakladı. Gerekçe: TPO’nun CMR 1B (üreme toksik) sınıfına yükseltilen tehlike sınıflandırması. Bu sınıflandırma, otomatik olarak AB Kozmetik Tüzüğü’nün yasaklılar listesine eklenmesini tetikledi. En kritik ayrıntı: “Satıştan kaldırma” süresi yok. Halihazırdaki stokların profesyonel kullanımda dahi müşteriye uygulanması “piyasaya arz” sayılıyor ve yasak kapsamında.
Bilimin satır arası: tehlike mi, risk mi?
AB’nin karar mimarisi tehlike temelli: Bir madde CMR 1B sınıfına girerse (CLP’nin 21. ATP’si, 2024/197), kozmetikte otomatik yasak geliyor. Bu, maruz kalım düzeyinden bağımsız, ihtiyatlı bir çerçeve. ABD ise risk temelli yaklaşımla, gerçek hayattaki maruziyete ve kanıta bakıyor; FDA şu an TPO’yu özel olarak yasaklamış değil.
Avrupa’da tablo
Yürürlük tarihi: 1 Eylül 2025 (AB’nin 27 üyesinde). Satılamaz, devredilemez, profesyonel hizmette kullanılamaz.
İrlanda HPRA rehberi: Salona giren-çıkan tüm ürünlerin içerik listesini ve SDS’lerini kontrol edin; TPO içeren stokları çekin; tedarikçilerle TPO’suz ürün teyidi alın.
Birleşik Krallık (AB dışı): Henüz yasak değil; 2026 sonu gibi uyum bekleniyor. Bu, salon ve markalara uyum için ek zaman tanıyor.
Kafa karışıklığına açıklık: Yasak jel ojeyi değil, TPO’yu hedefliyor. Jel manikür “topluca yasaklandı” iddiası doğru değil.
Amerika’da tablo
Federal düzeyde yasak yok. Salon raflarında TPO içeren jel ürünler bulunabiliyor; FDA, MoCRA sonrası da TPO’ya özel bir kısıtlama getirmedi.
Uzman görüşleri: Günlük kullanıcı için riskin düşük olduğuna, asıl endişenin sık maruziyet yaşayan çalışanlarda olabileceğine dair değerlendirmeler öne çıkıyor. (UV lamba, tırnak kırılganlığı, alerjenler gibi başka riskler de gündemde.)l
“Neden TPO?” — kısa bilim özeti
TPO, UV/LED altında jel polimerleşmesini başlatır; beyaz tonlarda sararmayı azaltması nedeniyle yaygındı. Ancak hayvan çalışmalarında üreme üzerindeki etkileri nedeniyle CMR 1B’ye geçti; AB’de bu sınıflandırma otomatik kozmetik yasağı doğurdu.
Alternatifler ve ürün stratejisi
TPO-L ve farklı fotobaşlatıcı kombinasyonları (örn. bazı yeni jenerasyon sistemler) AB’de yasal ve piyasada hızla yaygınlaşıyor. Markalar seri reformülasyonda.
Kısa vadede tedarik dalgalanmaları ve “performans hissi” değişimleri görülebilir; pek çok global marka AB’ye uyum için ABD formüllerini de TPO’suzlaştırıyor.
Salona etkisi: 5 adımda yol haritası (AB’de hizmet verenler için)
Envanter taraması: INCI’de TPO’nun eş anlamlılarını arayın (ör. Diphenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)phosphine oxide).
Stok çekme: TPO içerenleri hizmetten ve satıştan kaldırın; “kullanıp bitirme” yok.
Tedarikçi teyidi: Reformüle edilmiş, TPO’suz sertifikalı ürünler talep edin.
Eğitim & protokol: Kür protokollerini (UV/LED süreleri, cilt temasını önleme, eldiven/maske) güncelleyin; çalışan maruziyetini azaltın.
Müşteri iletişimi: “Jel yasaklandı” değil, “TPO’suz jele geçiyoruz” mesajı verin; hamilelik planlayan/koromonal hassasiyeti olan danışanlar için TPO’suz seçeneklerinizi vurgulayın.
Türkiye için anlamı (öngörü)
Türkiye, kozmetik mevzuatında uzun süredir AB ile yakın uyum eğiliminde. Resmî adım gelene kadar kesin bir tarih verilemez; ancak AB’deki yasaklar genellikle kısa-orta vadede TR pazarında da standart haline gelir. Bu yüzden TR’deki salonlar/ithalatçılar da TPO’suz ürünlere geçiş planını şimdiden hazırlamalı. (Bu bölüm, AB mevzuat uyumu pratiğine dayalı bir öngörüdür.)
Yanlış anlaşılanlar—kısa düzeltmeler
“Avrupa’da jel manikür bitti”: Yanlış. Yasak TPO’ya özel; TPO’suz jel sistemleri serbest.
“TPO insanlarda kanıtlı kısır yapıyor”: Aşırı yorum. Karar hayvan verilerine dayalı tehlike sınıflamasından geliyor; insan maruziyeti jel tabakasında çok düşük. AB buna rağmen ihtiyatlı davrandı.
“Stok bitene kadar kullanırız”: Hayır. Profesyonel uygulama da “piyasaya arz” sayılıyor ve yasak.
Güzellik endüstrisi her zaman bilimin ve güvenliğin yanında yürümeli. AB’nin TPO kararı, tehlike temelli yaklaşımın güçlü bir örneği. ABD ise risk/kanıt dengesini gözeterek daha ağırdan alıyor. Fakat küresel tedarik zinciri tek: Markalar bir formülü, genellikle dünya çapında aynılaştırır. Bu yüzden, TPO’suz dönem sadece Avrupa’nın değil, çok yakında Amerika’nın salon diline de yerleşecek. Biz profesyoneller için ödev net: İçeriği bil, protokolü güncelle, müşteriyi şeffafça bilgilendir.
- 18:25 Başkan Geçit, Belediye Meclis Üyeleriyle ‘Vefa’ İftarında Buluştu
- 18:25 Başkan Sadıkoğlu’ndan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
- 18:25 UDH Genel Başkanı Zafer'in 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi mesajı
- 18:25 Battalgazide Bayram Öncesi Cami ve Mezarlıklar Temizleniyor
- 18:25 MESOB Başkanı Şevket Keskin: "Çanakkale Ruhu Geleceğimizin En Büyük Teminatıdır"
- 18:25 AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’den Dönmez Prodüksiyon’a Bayram Öncesi Ziyaret
- 18:25 Prof. Dr. Ümit Özdağ Malatya’da teşkilatla iftarda buluştu: “Adalet herkes için eşit uygulanmalı
- 18:25 Gözde Hastanesi’nde Tıp Bayramı Ve Ramazan Buluşması
- 18:25 Deprem Bölgesinden Robotik Başarısı: Malatyalı Öğrenciler Marmara’da Adından Söz Ettirdi
- 18:25 “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Bu Sürecin Altında Kalmasın Da Sizin Kötü Siyasetiniz Bırakın Kalsın”
- 17:28 Adıyaman’da 71 Aranan Şahıs Yakalandı, Uyuşturucu Operasyonları Sürüyor
- 17:27 Şanlıurfa’da Ramazan Bayramı Öncesi Güvenlik ve Trafik Tedbirleri Değerlendirildi
- 17:24 Adıyaman Üniversitesi’ne YÖKAK’tan 2 Yıllık Kurumsal Akreditasyon
- 17:23 Kayıp Olarak Aranan Genç Konteynerde Ölü Bulundu
- 17:04 Esenlik Genel Müdürü Veysel Tay İstifa Etti
- 16:58 Keklik Sevenler Derneğinden Federasyona Tepki
- 16:53 Yolcu Valizinde 11 Kilo 400 Gram Metamfetamin Ele Geçirildi
- 16:48 Malatya’da Beylerderesi Göleti’ne doğru yuvarlanan otomobil, suya düşmesine ramak kala durdu
- 16:42 BATTALGAZİ DEVLET HASTANESİ OTOPARKI YENİLENDİ
- 16:38 BAŞKAN TAŞKIN’DAN KADİR GECESİ MESAJI
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!