
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 6 Şubat depremlerinde yaşadığı ciddi hasarın ardından kapsamlı bir onarıma alındı. Yenileme ve güçlendirme çalışmalarıyla tesis yeniden devreye alındı.
Malatya’nın önemli atıksu arıtma tesislerinden biri olan Eskimalatya’daki Merkez İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 2004 yılında devreye alınmıştı. 2022’nin Ekim ayında, tesisin yenilenmesi ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla başlatılan rehabilitasyon çalışmaları, 6 Şubat 2023’deki depremlerle birlikte büyük bir aksaklık yaşadı. Depremler sonucunda tesis, ciddi inşai, mekanik ve elektrik hasarları aldı.
İnönü Üniversitesi ve İlbank yetkilileriyle yapılan saha çalışmalarının ardından, İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından 31 Mayıs 2023 tarihinde 47 milyon 888 bin TL bedelle yapılan sözleşmeyle tesisin onarımına başlandı. Mevcut durumda tesis, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirlediği deşarj standartlarını 7/24 esasına göre karşılamakta ve alıcı ortamın yaşamsal faaliyeti sürdürebilmesi için aktif olarak çalışmaktadır. Tesisin yenileme süreci, çevre koruma ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda özenle yürütülüyor.
Toygar Mahalle Muhtarı Muhittin Doğan: “Mahalleli olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Arıtmanın suyu bizim mahallenin 4 tarafını dolaşan bir su olduğundan dolayı vatandaş kapısını penceresini açamıyordu. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Eskiden dinamolar küçüktü. Değişmiş, yenileri takılmış. Emeği geçen herkese mahallem adına teşekkür ediyorum.” dedi.
Boran Mahalle Muhtarı İbrahim Mazooğlu: “Tesisin depremden zarar görmesinden dolayı ciddi sıkıntılar yaşadık. Bugün itibariyle suyun tamamının arıtılıp tesiste dereye verildiği görülmektedir. Geçmiş dönemdeki dinamoların yenilenmesinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’e ve emeği geçenlere teşekkür ederim.” ifade etti.
Hasırcılar Mahalle Muhtarı Basri Türkeş: “Bütün emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın: “Arıtma tesisinin bulunduğu mahalle muhtarıyım. Mahallemizdeki vatandaşlarımız mağdurdu. Sağ olsunlar Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er, en kısa sürede arıtma tesisinin tadilat- tamiratını yaptırarak vatandaşların taleplerini yerine getirdiler” ifadelerini kullandı.
Eski Malatya Mahalle Sakinlerinden Şinasi Tomo: “Depremden dolayı arıtma büyük bir arıza görmüştü. Arıtma personellerinin azimle çalışmasıyla sorun giderildi. Allah onlardan razı olsun. İnşallah bundan sonra da bir arıza olmaz” dedi.
MASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Faik Dinçer Erkan: “6 Şubat’taki depremlerden sonra tesislerimiz ne yazık ki hasar almıştı. Bu anlamda hem öz kaynak ve İller Bankası ile beraber Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatlarıyla hızlı bir şekilde tamirat ve tadilat işlemlerine gidildi. Çok yerde ekipmanlar ve enstrümanlar yenilendi. Başta geri devir ünitesi, dekantör ünitesi, mikserler ve pompalar olmak üzere. Şu an tesisimiz tam kapasite çalışır vaziyettedir. Deprem kaynaklı bazı sıkıntılarımız olmuştur. Amacımız bundan sonra sürekliliği sağlayıp sıkıntısız bir şekilde tesisin ekip arkadaşlarımızla beraber işletilmesini sağlamak. Allah’ın izni ile 2025 yılında da bazı yatırımlarımız olacaktır. Allah mahcup etmez inşallah. Ekip arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
- 18:25 Ümit Özdağ Tahliye Edildi
- 18:25 Büyükşehir Meclisi Haziran Ayı Toplantıları Sona Erdi
- 18:25 Battalgazi Belediyesi’nden Yeşil Alan Atağı
- 18:25 Başkan Sadıkoğlu: “Depremzedeye süre baskısı vicdani değil”
- 18:25 Maski'de 20 Operatör Ve Şoför Alımı İçin Noter Huzurunda Kura Çekimi Yapıldı
- 18:25 Başharık Kadın Vefa Konağı'nda 'En İyi Polis Annedir' eğitimi verildi.
- 18:25 Anabilim Liseler Arası Tiyatro Festivali’nde Sanatın Gücü Sahneye Taşındı!
- 18:25 Yeşilyurt’ta Yollar Baştan Aşağı Yenileniyor! İlçede Büyük Dönüşüm
- 18:25 Sanatla Umuda Yolculuk – Erkan Açıngül Şiir ve Müzik Gelirlerini Türk Kanser Derneği’ne Bağışlanıyor
- 18:25 Malatya’da Zincirleme Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı
- 17:14 Başkan Kılıç’ın Babalar Günü Mesajı
- 17:10 Malatyamuhabir.com’dan Babalar Günü Mesajı
- 17:08 Süleyman Eski’den Babalar Günü Mesajı: “Babalarımız, Hayatımızın Gizli Kahramanlarıdır”
- 17:02 AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan'dan müjde
- 17:01 İl Başkanı Bakan: “Bir zamanlar İHA bekliyorduk, şimdi KAAN ihraç ediyoruz”
- 16:58 Tokİ Şantiyesinde Çıkan Yangında 8 İşçi Konteyneri Hasar Gördü
- 16:56 Vali Yavuz "Lütfen Sessiz Olalım"
- 16:53 Malatya Hyundai Yetkili Satıcısı Şampiyon Otomotiv'de Test Sürüş Günleri Başladı
- 16:50 BBP Malatya İl Başkanı Abdulvahap Karaman’dan Babalar Günü Mesajı
- 16:48 Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Ercan’dan Babalar Günü Mesajı
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!