
Tıbbi olarak pek çok enfeksiyon ve cinsel yolla bulaşan hastalığı önlemek açısından etkili olan sünnetin yenidoğan döneminde yapılması birçok avantaj sağıyor.
Bodrum Amerikan Hastanesi Üroloji Uzm. Dr. Tamer Karamürsel, sünnetin Müslümanlık ve Yahudilikte dini bir gereklilik olduğunu belirtti, yenidoğan sünnetinde ise daha hızlı iyileşme gerçekleştiği bilgisini verdi.
Uzm. Dr. Tamer Karamürsel, “Yenidoğan sünneti, hem lokal anesteziyle yapılması hem de iyileşme sürecinin çok hızlı ve bakımının çok kolay olmasından dolayı tavsiye edilmektedir. Sünnet yaşıyla ilgili kesin sınırlamalar olmamasıyla birlikte, 4-6 yaş aralığında sünnetten kaçınılmasının iyi olacağı düşüncesi vardır. Doğuştan gelen ve sünnet derisinin geri çekilemediği bazı durumlarda sünnet zorunlu olarak yapılmalıdır” diye konuştu.
AİLELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR
Sünnet olan çocukların psikolojik olarak da hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Karamürsel, “Sünnet öncesinde ebeveynler açık olarak çocukla konuşmalı, sünnetin penisin kendisine yönelik bir müdahale olmadığı, sünnet derisine yapılan bir işlem olduğu anlatılmalıdır. Hastanemizde yenidoğan döneminde sünnet lokal anesteziyle, daha büyük çocuklarda genel anesteziyle yapılmakta, ameliyathane koşullarında, steril ve kontrollü bir ortamda gerçekleşmektedir. Sünnet işlemi hijyene ve cerrahi kurallara uyulduğu sürece dört mevsimde de yapılabilir, tercihe bağlıdır. Yazın yapılacak sünnetlerde, sonrasında bir hafta kadar denize, havuza girmekten kaçınılmalıdır, ancak banyo yapılmasında bir kısıtlama yoktur. Hastanemizde klasik cerrahi sünnet (derinin kesilmesi ve sonrasında ince dikiş materyaliyle dikilmesi) şeklinde yapılmaktadır. Sünnet işleminin planlanmasında öncelikle üroloji muayenesi yapılmalı, sünnete engel bir durum olup olmadığı anestezi doktoruyla birlikte değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
BİR HAFTADA İYİLEŞİYOR
Sünnet cerrahisiyle ilgili ailelerin aklında bazı soru işaretleri bulunduğunu da dile getiren
Uzm. Dr. Tamer Karamürsel şöyle devam etti: “Sünnet öncesi en çok karşılaştığımız aile sorularından biri, anestezi uygulamasının çocuğa zararı olup olmayacağı konusudur. Bu konu genellikle sünnet sonrasındaki bakımla ilgili endişelerden kaynaklanır ve ailenin doğrudan anestezi doktoruyla görüşmesi sonucu aydınlatılır. Ailelerde çok büyük oranda sünnet sonrası banyo yapılmaması, antibiyotik, ağrı kesici kullanılması gerektiği düşüncesi vardır, ancak genel hijyene uyulduğu sürece çoğunlukla bunlara gerek kalmaz. Genelde sünnet sonrası iyileşme bir hafta, kullanılan dikişlerin erimesi ise 4-6 hafta sürebilir. Sünnet sonrası süreç sanıldığının aksine genellikle çok ağrılı bir durum değildir, ancak gerekirse ağrı kesici kullanılabilir. Sünnet sonrası komplikasyon olarak kanama ve enfeksiyon gelişmesi sayılabilir, ancak önerilerimize uyan ailelerde bu durumlar çok çok nadir gözlenir ve kolayca çözülebilir. Sünnet düşünen aileler doğru bir karar verebilmek için öncelikle üroloji doktoruna başvurmalı, akıllarındaki sorulara yeterli cevap ve açıklama almalıdır”
- 18:25 FIFA’dan İki Kulübe Transfer Yasağı: Kayserispor Ve Amed’e Şok Karar
- 18:25 Gaziantep’te Sahte Plaka Operasyonu: 3 Şüpheli Gözaltında
- 18:25 Bakanlıktan Barınma Desteği İddialarına Yalanlama: Dolandırıcılık Uyarısı Yapıldı
- 18:25 Jandarma Komandolar Afetlere Hazır: Enkazda Can Kurtarma Eğitimi Tamamlandı
- 18:25 Ankara Merkezli Sahte Araç Operasyonu: 29 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı
- 18:25 Dünya Tiyatrolar Günü Kutlandı
- 18:25 Kandilli Rasathanesi, 115 Yıllık İklim Arşivini Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
- 18:25 Büyükşehir Belediyesi Dijital Gençlik Merkezi’nde Bilgisayar Ve Robotik Kodlama Eğitimleri Verilecek
- 18:25 Vertiv, Ticari ve Endüstriyel Ortamlar İçin Tasarlanmış Endüstriyel Sınıf UPS’i Tanıttı
- 18:25 Tarımda Türkiye Yüzyılı Zirvesi Gerçekleşti
- 15:43 Başkan Geçit, “Otizm Yaşam Merkezimizi Nisan Ayında Hizmete Sunacağız”
- 15:32 - Başkan Sadıkoğlu’ndan önemli bir çağrı daha!
- 15:31 Öğretmen Atamalarında Hukuk Kazandı: Norm Fazlası İşlemleri İptal Edildi.
- 19:48 Malatya’da Muay Thai Heyecanı: Geleceğin Şampiyonları Ringe Çıkıyor!
- 19:46 Zehir Tacirlerine Darbe: Çok Sayıda Uyuşturucu ve Silah Ele Geçirildi
- 19:44 Otomobilin Çarptığı Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
- 19:43 Akçadağ’da TİGEM Sultansuyu İşletmesi’nde Şap Hastalığı Alarmı
- 19:41 Kayısı Cenneti Malatya Beyaza Büründü: Çiçekler Kartpostallık Görüntüler Oluşturdu
- 19:39 Malatya’da Okul Önünde Bıçaklı Kavga: 1 Öğrenci Yaralandı
- 19:38 Malatya’nın Geleceğini Ortak Akıl Şekillendiriyor
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!