
Yazar Cevat Turan’ın baştan sona gerilim, siyaset ve devletin karanlık koridorları ve acılarla dolu hayatların karmaşık hesaplaşmalarını anlattığı "Mühür" isimli romanı raflarda yerini aldı.
Ünlü yazar Cevat Turan’ın sekizinci romanı “Mühür”, raflarda yerini aldı. Turan, devletin ve insanın karanlık koridorlarında sürükleyici bir roman olan “Mühür”de okuyucuyu “Aşk mı, ideoloji mi?” sorusuyla karşı karşıya getirdi. Romandaki “Fırat” karakterinin sorgulamalarının anlatıldığı “Mühür”, şimdiden siyasi polisiye klasikleri arasında yerini aldı.
Romanın ortaya çıkış sürecini Milliyet Sanat’a değerlendiren Turan, “Eserin ortaya çıkışı, esasında gündelik olarak her birimizin hayatında tanık olduğu ancak arkasında bu işlerin nasıl döndüğünü anlamaya çaba sarf etmediğimiz gerçekliğe dayanıyor. Halının altına itelediğimiz ne varsa saydam bir şekilde yansıtmaya çalıştım. Yetimhanede yetişen dört çocuğun gerçekçi hikayesi ile kurgunun içine giriyoruz. Her biri bir başka dünya yaratıyor kendisine. Birbirleriyle hem örtüşen hem çelişen ilişkiler yumağının içinden çıkmaya çalışıyoruz. Aslında romanla birlikte hayatlarımızı kimlerin ve hangi güçlerin mühürlediğini anlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TARAFSIZ BİR YAZAR DEĞİLİM”
“Yazar yaşadığı tarihe tanık olan kişidir” diyen Turan, “tarafsız” bir yazar olmadığının altını çizerek şunları kaydetti:
“Çoğu zaman biz istesek de, istemesek de İçinde bulunduğumuz toplumun aynası oluyoruz. Bu rolü olağan bir akış içerisinde üstleniyoruz daha doğrusu. Gerçekliği olduğu haliyle ortaya koymanın, veya gerçekliklerin kurguya dönüşmesinden ortaya çıkan sanattan korkmam; yazdıklarımdan dolayı gelebilecek hiçbir tepkiyi de umursamam. Yasaklar hastalık gibidir. Kişi hastalığa yakalandığı nedenlerden, yerlerden, mekanlardan kaçındıkça yaşama alanı daralır, küçülür, problemi büyür. Ben tarafsız bir yazar değilim. Egemenlerin tarafında değilim örneğin. Zorbalıkların, adaletsizliğin, demokrasi ve insan hakları düşmanlarının tarafı değilim. Emperyalistlerin dostu hiç değilim. Kötülüğün kanıksanmasından, yazılmasının önüne geçilmesinden yana da taraf değilim…”
“CUMARTESİ ANNELERİNİN KADERİ AİLEDE BİTMİYOR MU?”
Romandaki Sinan ve Fırat’ın hikayesinin toplumda bir karşılığı olduğuna değinen Cevat Turan, “Bana göre sadece ‘coğrafya’ değil insanın ailesi de kaderidir. Çünkü doğduğumuz ailenin geldiği geleneksel kültür ne ise biz de ona yakın gelişiyoruz. Sadece anne-babaları hayattan koparılan evlatlar değil, evlatları ellerinden alınan anne babaların gerçeği o kadar acı ve gerçek ki. Cumartesi Anneleri’nin kaderi de ailede bitmiyor mu örneğin? Tabii öte yandan belirlenmiş olduğuna inandığımız ‘yazgı’ da söz konusu. Ben yazgıya inanmıyorum. Yazgımızdan memnun değilsek değiştirebilme iradesi bizim elimizde saklı. Ancak toplumun hafızası işgal altında olduğu için değişim nesiller boyu sürüyor. İlerlemek dediğimiz olgu değiştirilemez diyalektik bir kanun. Ancak Fırat gibi birileri çıkıp ‘ben bu süreci hızlandıracağım’ dediğinde ‘Mühür’ ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Yazar Cevat Turan, üzerinde çalıştığı bir roman dosyasının daha olduğunu belirterek, öykü ve şiir dosyasının da tamamlanmak üzere olduğunu kaydetti.
CEVAT TURAN KİMDİR?
1966 Çorum doğumludur. Turan’ın ilk ürünleri (şiir ve yazıları) 1983 yılında Çorum gazetesi ve bu gazetenin kültür-sanat ekinde yayımlandı. Gençlik yıllarında, yayın hayatını Ankara’da sürdüren Sanat Rehberi’nde şiirleri yayımlanan; Gençlik Dünyası gazetesinde kültür-sanat ve güncel politika yazıları kaleme aldı.
Yasakmeyve şiir dergisinin hazırladığı Türkiye Şiir Rehberi’nde de yer alan yazarın, Cumhuriyet Kitap, Dünya Gazetesi Kitap, Aydınlık Kitap, Berfin Bahar, Islık, Yasakmeyve ve Varlık dergilerinde şiir ve yazıları yayımlandı; şiir anlayışı ve kitapları üzerine yazılar, makaleler kaleme alındı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yönetim kurulu üyeliği ve genel başkanlığı yaptı.
Sahibi olduğu güncel haber sitesi www.sonmedya.com.tr’de köşe yazarlığı da yapan yazar, yazın-sanat üyeliğinin yanı sıra, halen bir şirketler topluluğu grubunun yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.
- 18:25 Seyir Halindeki Tırda Yangın Paniği
- 18:25 Yeşilyurt Belediyesi, Banazı’nın Yollarını Yeniliyor
- 18:25 Yakınlarının Haber Alamadığı 43 Yaşındaki Şahıs Ölü Bulundu
- 18:25 25 İlde Dev Siber Operasyon: 403 Gözaltı, 72 Milyon TL’lik Vurgun Engellendi
- 18:25 Grand Pasha Lefkoşa Otel’den Sanata Destek
- 18:25 Amerikan Sertağaçlarıyla Yaratılan Bir Uyum: KARANA Koleksiyonu
- 18:25 Saç Ekimine Gitmeden Önce; Saç Köklerini Harekete Geçiren 7 Yöntem
- 18:25 Asya-Pasifik piyasaları Wall Street'teki yükselişi izleyerek yükseldi
- 18:25 Doğanşehir’de Hafif Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı Yolcu
- 18:25 11. Malatya Anadolu Kitap Ve Kültür Fuarı Yaklaşık 250 Bin Ziyaretçiyi Ağırladı
- 17:00 Malatya’da Bir Haftada Narkotik ve Asayiş Operasyonları: 133 Aranan Şahıs Yakalandı
- 16:34 Başkan Yalçın’dan 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Mesajı
- 16:12 Malatya’da Hava Kalitesi Alarm Verdi: Değerler “Hassas” ve “Çok Sağlıksız” Seviyede
- 16:03 Malatya’da Depremzede Baba Çocuğunun Tedavisi İçin Yardım Bekliyor
- 14:12 Yeşilyurt Belediyesi’nden Kırsal Bölgelere Dev Yatırımlar!
- 14:04 Macenta’dan duygulandıran 10 Kasım şarkısı: Yapay zekâ Ata'yı andı
- 14:03 Levent Kanyonu Spor Kulübü İlk Resmi Turnuvasında 3’üncülük Başarısı Elde Etti
- 14:00 Çınar Koleji’nden Kızılay Haftası’na Anlamlı Destek: “Bir Kase Çorba, Bir Damla Hayat”
- 13:58 CHP İlçe Teşkilatları 10 Kasım’da Okul Önlerinde Ata’yı Andı
- 13:11 Ayten ve Kasapa’dan Örnek Dayanışma: Depremzedelere Mont ve Çiğköfte İkramı
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |















İlk Yorum Yazan Sen Ol!