
Türkiye’nin ve Muğla’nın ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın yaşamı belgesel oldu. Görevde olduğu yıllardaki valilik koltuğunu “iğneli koltuk” olarak tanımlayan Aytaman’ın sınırları aşan hikayesi, “Vali Hanım” isimli belgeselle anlatılacak.
Sayın Selçuk Dönmez;
"İğneli koltuk"taki Türk kadınının sınırları aşan hikayesi: "Vali Hanım" belgeseli izleyiciyle buluşacak
Türkiye’nin ve Muğla’nın ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın yaşamı belgesel oldu. Görevde olduğu yıllardaki valilik koltuğunu “iğneli koltuk” olarak tanımlayan Aytaman’ın sınırları aşan hikayesi, “Vali Hanım” isimli belgeselle anlatılacak.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen ve Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’ın yaşamını konu alan “Vali Hanım” belgeseli çok yakında izleyiciyle buluşacak. Yapımcılığını gazeteci yazar Özlem Özdemir, yönetmenliğini ise Gülay Ayyıldız Yiğitcan’ın üstlendiği belgesel, Türkiye’nin ilk kadın valisinin yaşam öyküsünü izleyicilere aktaracak.
90'lı yıllara ışık tutuyor
Belgesel, çocukluk yıllarını, aile yaşamını, eğitim hayatını ve diplomatik kariyerini mercek altına aldığı Aytaman’ın, Türkiye’nin ilk kadın valisi oluşuna uzanan hikayesini anlatıyor. Lale Aytaman’ın ailesi ve yakın çevresiyle yapılan röportajların yanı sıra titiz bir arşiv çalışması da içeren belgesel aynı zamanda Türkiye’nin 90’lı yıllarına ışık tutuyor.
“Kadınların neleri başarabileceğinin göstergesi”
“Vali Hanım” isimli yapıma ilişkin konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bu belgesel, yalnızca Türkiye’nin ilk kadın valisinin hayatını anlatmakla kalmıyor; aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına bakış açısını da gözler önüne seriyor. Lale Hanım’ın hikâyesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Dünya’da her şey kadının eseridir’ sözünden yola çıkarak kadınların neleri başarabileceğinin en önemli göstergesidir. Ayrıca geleceğin kadınlarına ilham verecek değerli bir başarı öyküsüdür" ifadelerini kullandı.
Lale Aytaman kimdir?
Türkiye’nin ilk kadın valisi olan Lale Aytaman, eğitim ve diplomasi alanındaki çalışmalarıyla tanınıyor. Çocukluk ve gençlik yıllarını güçlü bir eğitim temeli üzerine inşa eden Aytaman, kariyerinde birçok önemli görev üstlendi. 1991 yılında Muğla Valisi olarak göreve başlayan Lale Hanım, Türkiye’de kadınların kamu yönetimindeki öncü temsilcilerinden biri oldu. Görev süresi boyunca çevre koruma projeleri, geleneksel el sanatlarının desteklenmesi ve kadınların üretime katılması yönünde çalışmalar yürüttü. Aytaman, 1995 yılında Anavatan Partisi’nden Muğla Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. Kadının Statüsünü Araştırma Komisyonu Başkanlığı yapan Aytaman, Avrupa Konseyi’nde de Türkiye’yi temsil etti. Valilik dönemi deneyimlerini “İğneli Koltukta Dört Buçuk Yıl” adlı kitabında kaleme aldı. Aytaman, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konularında ilham verici bir figür olarak kabul ediliyor.
- 18:25 FIFA’dan İki Kulübe Transfer Yasağı: Kayserispor Ve Amed’e Şok Karar
- 18:25 Gaziantep’te Sahte Plaka Operasyonu: 3 Şüpheli Gözaltında
- 18:25 Bakanlıktan Barınma Desteği İddialarına Yalanlama: Dolandırıcılık Uyarısı Yapıldı
- 18:25 Jandarma Komandolar Afetlere Hazır: Enkazda Can Kurtarma Eğitimi Tamamlandı
- 18:25 Ankara Merkezli Sahte Araç Operasyonu: 29 Şüpheli Hakkında Gözaltı Kararı
- 18:25 Dünya Tiyatrolar Günü Kutlandı
- 18:25 Kandilli Rasathanesi, 115 Yıllık İklim Arşivini Yapay Zeka ile Geleceğe Taşıyor
- 18:25 Büyükşehir Belediyesi Dijital Gençlik Merkezi’nde Bilgisayar Ve Robotik Kodlama Eğitimleri Verilecek
- 18:25 Vertiv, Ticari ve Endüstriyel Ortamlar İçin Tasarlanmış Endüstriyel Sınıf UPS’i Tanıttı
- 18:25 Tarımda Türkiye Yüzyılı Zirvesi Gerçekleşti
- 15:43 Başkan Geçit, “Otizm Yaşam Merkezimizi Nisan Ayında Hizmete Sunacağız”
- 15:32 - Başkan Sadıkoğlu’ndan önemli bir çağrı daha!
- 15:31 Öğretmen Atamalarında Hukuk Kazandı: Norm Fazlası İşlemleri İptal Edildi.
- 19:48 Malatya’da Muay Thai Heyecanı: Geleceğin Şampiyonları Ringe Çıkıyor!
- 19:46 Zehir Tacirlerine Darbe: Çok Sayıda Uyuşturucu ve Silah Ele Geçirildi
- 19:44 Otomobilin Çarptığı Motosiklet Sürücüsü Yaralandı
- 19:43 Akçadağ’da TİGEM Sultansuyu İşletmesi’nde Şap Hastalığı Alarmı
- 19:41 Kayısı Cenneti Malatya Beyaza Büründü: Çiçekler Kartpostallık Görüntüler Oluşturdu
- 19:39 Malatya’da Okul Önünde Bıçaklı Kavga: 1 Öğrenci Yaralandı
- 19:38 Malatya’nın Geleceğini Ortak Akıl Şekillendiriyor
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!