
Yapılan bir araştırma, her gece önerilen miktarda uyusalar bile, düzensiz uyku düzenine sahip kişilerin, bir programa uyan kişilere kıyasla yüksek tansiyona yakalanma riskinin önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini öne sürmektedir.
Dr.Şekip Altunkan’ın belirttiği üzere Hypertension dergisinde yayınlanan bu çalışmada hafta sonları geç yatan veya hafta boyunca uyuma ve uyanma saatlerini değiştiren kişilerin, daha düzenli uyku düzenine sahip olanlara kıyasla hipertansiyona yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Yapılan bu araştırmada yazarlar, insanların yalnızca ne kadar uyuduklarını değil, aynı zamanda iyi kalp ve damar sağlığı için düzenli bir uyku programına sahip olmanın önemini vurgulamışlardır.
Amerikan Kalp Birliği, yetişkinlerin kalp ve damar sağlığı için yedi ila dokuz saat uyumalarını önermektedir. Yapılan birçok çalışma, ortalama olarak her gece altı saatten az uyuyan kişilerin yüksek tansiyon, şişmanlık, kalp ve damar hastalığı, erken ölüm açısından yüksek riskle karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Bunun tersi olarak çok fazla uyuyanlar - ortalama her gece dokuz saatten fazla - yüksek tansiyon, felç, diyabet ve ölüm açısından daha yüksek riskle karşı karşıya olduğu belirlenmiştir.
Yukarıda andığımız araştırmanın yazarları, uyku süresi, uyku düzenindeki gecelik değişiklikler ve yüksek tansiyon arasındaki bağlantılar dışında, yatma saatinin 90 dakika veya daha fazla değişen kişilerin, yatma saatine bağlı kalanlara kıyasla yüksek tansiyona yakalanma ihtimallerinin % 92 daha fazla olduğunu belirlediler. Hatta yatma saati 30 dakika veya biraz fazla değişenlerde bile hipertansiyon riskinin % 32 daha fazla olduğunu buldular.
Geç yatmakta hafif bir risk oluşturmasına karşın, bu riskin düzensiz uykudan daha az olduğu belirlenmiştir.
Özetle önceki çalışmaların da gösterdiği gibi, bu analiz hipertansiyon ile çok az veya çok fazla uyumak arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Yedi saatten az veya dokuz saatten fazla uyuyan kişilerin yüksek tansiyona yakalanma olasılığı % 20-% 30 daha fazladır. Uyku süreleri geceden geceye iki saat veya daha fazla değişen kişilerin hipertansiyona yakalanma olasılığı, her gece aldıkları uyku miktarında bir saatten az fark olanlara göre % 85 daha fazlaydı.
Dr.Şekip Altunkan’a göre çalışma programları ve diğer nedenlerle düzenli uyku saatlerini korumak zor olsa da bu çalışmadaki bulgular, insanların uyku konusunda mümkün olduğunca dikkatli olmaya çalışmaları gerektiğini doğrulamıştır. Bu konuda insanların ellerinden gelenin en iyisini yapmaları, kalp ve damar hastalığı açısından önemlidir.
Kaynak:
- 18:25 Parkinson Hastalığı Tedavisinde Beyin Pili Yöntemi
- 18:25 Amgen Türkiye’den Amgen Gulf Cluster’a Üst Düzey Atama
- 18:25 Şehit Mustafa Cambaz 5. Fotoğraf Yarışması’nın Başvuruları Başladı
- 18:25 Akpınar Çarşısı’nda Temizlik Çalışmaları Başladı
- 18:25 Doğanşehir Devlet Hastanesi Güçlü Kadrosu Ve Modern Donanımıyla Hizmet Veriyor
- 18:25 Kahramanmaraş’ta Aranan 2 Hükümlü Yakalandı
- 18:25 Elazığ Belediyesi’nden Bilgisayarlı Muhasebe Eğitimi Yoğun İlgi Görüyor
- 18:25 Malatya Dahil 71 İlde Dev Uyuşturucu Operasyonu
- 18:25 Ağbaba: “Malatya Sanayisi Kan Kaybediyor”
- 18:25 Başkan Cömertoğlu Uyardı “Tarımda Ciddi Kriz İçindeyiz”
- 16:44 72 İlaç Geri Ödeme Listesine Eklendi
- 16:41 Fatih İlkokulu Öğrencileri Battalgazi Belediyesi’nde Hizmetleri İnceledi
- 16:38 Türkiye’nin Ham Çelik Üretimi Şubat Ayında Yükseldi
- 16:37 Uğur Sanayi Esnafı Geçici Yer Talep Ediyor
- 16:35 Kurumlar Vergisi Beyanı Başladı!
- 16:33 İnşaatta Asansör Boşluğuna Düşen İşçi Yaralandı
- 16:31 Kira Artışı İçin Kritik Gün Yaklaşıyor
- 16:30 Malatya’da Otomobil Ters Döndü: 1 Yaralı
- 16:29 Adıyaman Uyuşturucu Operasyonu
- 16:28 Kale’de +1 Üniversite Programına “Pehlivan” Öğrenci Damga Vurdu
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!