
Konuşmamız Gerek Derneği, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutlarken, kız çocuklarının menarş dönemi, regl sağlığı ve temel hakları hakkında farkındalığın artması gerektiğini vurguluyor. Her yıl 11 Ekim'de kutlanan bu özel gün, tüm dünyada kız çocuklarının haklarını savunmak ve onların sağlıklı bir geleceğe sahip olmalarına odaklanan bir uluslararası farkındalık günü. Kurumlar ve bireyler, kız çocuklarının varlığını ve potansiyelini kutlamanın ötesinde, menstrüel adalet ve menarş deneyimleri başta olmak üzere hak savunuculuğunda pek çok destekleyici adım atabilir.
Menarş, bir kız çocuğunun ergenliğe geçiş sürecinin önemli bir aşamasıdır. Bu dönemde, fiziksel ve duygusal değişimlerin yanı sıra, regl sağlığı konusunda bilgi eksikliği ve toplumsal tabular da sıklıkla karşılaşılan zorluklardandır. Türkiye’de ve dünyada birçok kız çocuğu, menarş dönemine girdikten sonra regl sürecine dair bilgi ve destekten yoksun kalmaktadır. Aileler ve okullar, çocukları bu konuda hazırlama, bilgiyle donatma ve destek olma sorumluluğunu birbirilerine yönlendirdiklerinde, bu konuda açık ve doğru iletişim kurulmadığında, kafa karışıklı, endişe ve utanç deneyimleri derinleşmektedir. Bu durum, kız çocuklarının hem fiziksel hem ruhsal sağlıklarını, toplumsal hayata katılımlarını, okuldaki performanslarını ve esenliklerini olumsuz etkileyebilir.
Regl, toplumun yaklaşık yarısı tarafından deneyimlenen veya deneyimlenecek olan doğal bir durum olmasına rağmen, pek çok toplumda hâlâ tabu olarak görülmekte ve bu tabu kültürü, kız çocuklarının yeterli bilgiye ulaşmasının önündeki en büyük engel. Bu nedenle, regl ve menarş konularında açık bir iletişim ortamı oluşturulması son derece önemlidir. Kız çocuklarına bedenleri ve regl bakımı hakkında bilimsel verilere dayanan, açık ve doğru bilgiler vermek, güvenli alanlar oluşturmak ve sorularını sormaya, duygularını ifade etmeye teşvik etmek, toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da büyük bir adım olacaktır.
Konuşmamız Gerek Derneği olarak, regl tabusu ve yoksulluğuyla mücadele etme kararlılığımızı sürdürüyoruz. Kız çocuklarına menarş döneminde ihtiyaç duyduğu bilgi ve desteği sağlamak, onların bu süreci sağlıklı ve güvenli bir şekilde deneyimlemelerini gerçekleştirmek adına çeşitli atölyeler düzenlemekteyiz. Regl konusunda toplumsal farkındalığı artırarak, kız çocuklarının yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda, TabuKamu ile ortak hazırlanan Biraz Konuşalım mı? regl bilgilendirme broşürü 8 yaş ve üzeri bütün çocuklara yönelik bir başlangıç kaynağı olabilir. Buna benzer, regli anlamak için vücudu tanıtan, pedlerin nasıl takılıp atılacağını gösteren kaynaklar da yol gösterici olabilir. Ayrıca Ayrıntı Yayınevi’nden çıkan, Konuşmamız Gerek Derneği kurucuları İlayda Eskitaşçıoğlu Karavelioğlu ve Bahar Aldanmaz Fidan’ın kaleme aldığı, Türkiye bağlamına uygun, bu dilde ve bu konuda kaleme alınmış ilk çocuk kitabı olan “Hadi Konuşalım” yalnızca kız çocukları için değil, bütün çocuklara ve regl deneyimlerine dair yalnız hissettirmeyen bir öyküye, regl deneyimlerine dair sorulara cevap arayan herkese yönelik hazırlanan bir kitap. Bu Dünya Kız Çocukları Günü'nde, kız çocuklarının menarş ve regle dair yeterli bilgiye ulaşabilmesi için sizi birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, her kız çocuğu sağlıklı ve güvenli regl deneyimleri yaşama ve bilgiye erişme hakkına sahiptir.
Konuşarak,
Konuşmamız Gerek Derneği Hakkında
Konuşmamız Gerek Derneği, regl tabusu ve regl yoksulluğu ile mücadele eden ve regl olanların sağlık hakkını savunan bir sivil toplum kuruluşudur.
Konuşmamız Gerek Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin:
- 18:25 Malatya 2025’te Türkiye’de en fazla deprem yaşanan iller arasında
- 18:25 Darendeli Üreticiler Kenger Sakızını Markalaştırmak İstiyor
- 18:25 Kayısı Üreticilerine Nefes Aldıracak Destek Kararı
- 18:25 Yeni Malatyaspor, Ferhiye’de farklı yenildi
- 18:25 Kayısı çekirdeği hem şifa hem zehir olabilir!
- 18:25 Mevlid-i nebi haftasında aile vurgusu
- 18:25 Pilav Şenliği'nin İlki Düzenlenecek
- 18:25 Başkan Geçit, Özalper Mahallesine İnşa Edilecek Taziye Evinin Protokolünü İmzaladı
- 18:25 Perakende Sektöründe Merkezi ve Güvenli BT Yönetiminin Yeni Standardı
- 18:25 “Gerçek Kahramanlar İlk Yardım Bilir!”
- 13:01 Malatya Büyükşehir Belediyesi Kazandırıyor
- 12:57 Başkan Geçit, ‘Eğitime Destek’ Projesinden Yararlanan Öğrencilerle Buluştu
- 12:52 Pozitera, Markaların Satışını Korumak ve Geliştirmek İçin Entegre Çözümler Sunuyor
- 12:50 QR Kodlarıyla Uygulama Büyümesinde Devrim!
- 12:49 12 Dev Adam, EuroBasket 2025'te finalde!
- 12:48 Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi TEKNOFEST’te Türkiye Üçüncüsü Oldu
- 12:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Togg’un yeni modeli T10F hediye edildi
- 12:45 TOKİ şantiyesinde molozların yakılmasıyla gökyüzü karardı
- 12:45 TOKİ şantiyesinde molozların yakılmasıyla gökyüzü karardı
- 12:44 Mevlid-i Nebi Haftasında Sabah Namazı Aile Buluşması Yapıldı
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!