
Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, üst solunum yolu hastalıklarına yol açan virüslerden yalnızca influenza virüsüne yani grip hastalığına yönelik spesifik antiviral tedavinin mevcut olduğunu söyledi. Grip hastalığının özellikle ocak ayının ortalarından itibaren çok yaygın gözlendiğine dikkat çeken Yaycı, “Erken dönemdeki antiviral tedavi ile hastalığın önüne geçilebilir. Viral hastalıklarda spesifik bir tedavinin bulunmadığı anlayışından uzaklaşılmalı” dedi.
Solunum yollarında hastalığa yol açan en önemli virüsler; influenza, rinovirüs, parainfluenza, RSV, adenovirüs, human coronavirus ve SARS-CoV-2 olarak sıralanıyor. Virüsler solunum yoluna öksürük veya hapşırma esnasında havaya saçılan damlacıklar yolu ile bulaşıyor. Atabay İlaç Medikal Direktörü Uzman Dr. Murat Yaycı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüsler konusunda şu bilgileri verdi: “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının birçoğu virüslere bağlı gelişiyor ve hepsinin bulaşma yolu birbirine benziyor. Grip hastalığına yol açan influenza virüsünün insanlarda hastalığa yol açan 2 tipi bulunuyor: İnfluenza A ve B. İnfluenza A en sık sonbahar sonunda ve kış aylarında gözleniyor. İnfluenza B’ye ise ilkbahar döneminde rastlanıyor. Rinovirüsler en sık ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde görülüyor ancak aktiviteleri tüm yıla yayılıyor. RSV ılıman bölgelerde kış ve ilkbahar başlangıcında artıyor. Parainfluenza ise ülkemizde özellikle sonbahar döneminde karşımıza çıkıyor.”
Grip tedavi edilmediğinde ağır seyrediyor
“Viral hastalıklarda spesifik bir tedavinin bulunmadığı anlayışından kesinlikle uzaklaşılmalı” diyen Murat Yaycı, sözlerine şöyle devam etti: “İnfluenza virüsüne, yani grip hastalığına yönelik spesifik antiviral tedavi mevcut. Diğer virüslere yakalandığımızda genellikle destekleyici tedavilerle iyileşmeyi bekliyoruz ancak, grip hastalığında veya grip şüphesi olan her durumda erken dönemde antiviral tedaviyle hastalığın önüne geçilebiliyor. Grip özellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde çok yaygın gözleniyor. Tedaviye geç kalındığında veya tedavi edilmediğinde oldukça ağır seyrediyor. Bu konuda herkesin çok dikkatli olması gerekiyor.”
- 18:25 Yıldırım’dan Öğretmene Şiddet İddiasına Tepki
- 18:25 Uyuya Kalan Çocuk Ailesini Korkuttu
- 18:25 İnönü Üniversitesi Kampüsünde 3 Araçlı Kaza
- 18:25 Malatya’da Trafik Kazası: 1 Ölü, 3 Yaralı
- 18:25 Yazıhan’da Traktör Kanala Devrildi: 2 Yaralı
- 18:25 Yağdonduran Tüneli Ulaşımı Rahatlattı
- 18:25 Malatya Genç Girişimcilik Akademisi 28 Mart’ta Başlıyor
- 18:25 Başkan Taşkın Vatandaşlarla İftar Sofrasında Buluştu
- 18:25 Malatya’da Çok Amaçlı Kültür Merkezi Eksikliği Gündeme Taşındı
- 18:25 DENEYAP Türkiye, Geleceğin Teknoloji Yıldızlarını Arıyor; 2026 Başvuruları Devam Ediyor!
- 20:44 Malatya’da İstiklal Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Akif Ersoy Anıldı
- 20:38 Çocuklardan Şehit Kabirlerine Anlamlı Ziyaret
- 20:31 Malatyanın Spor Ajandasını Oluşturuyoruz
- 20:28 Büyükşehir Belediyesi’nden Üniversite Ögrencilerine Özel Etkinlik
- 14:29 Ramazan’ın Gözdesi Halka Tatlısı
- 14:28 Akçadağ’da Jeotermal Kaynak Arama Sahası İhaleye Çıkıyor
- 14:26 Trafikte Öfke Pahalıya Patladı: 180 Bin TL Ceza, Araç Men
- 14:24 Şehriban Günata Anadolu Lisesi’nde Geleneksel İftar Buluşması
- 14:19 Hafızayı Görmek: Sevde Tunç’un belgeselleri ABD’de iki üniversitede izleyiciyle buluştu
- 14:16 Yeşilyurt’un Mullakasım Mahallesi, Yeni Yollarla Buluşuyor
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!