
Yüksek tansiyonu evli çiftler birlikte yaşayabilir. Dr.Şekip Altunkan’ın belirttiğine göre çok merkezli yapılan bir araştırmada eşlerden birisinde yüksek tansiyon varsa, diğer eşin yüksek tansiyona yakalanma olasılığının fazla olduğu belirlenmiştir. Esprili bir yaklaşımla acaba evli çiftler birbirlerine tansiyon mu bulaştırıyor?
Amerikan Kalp Birliğinin dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre Amerika, İngiltere, Çin ve Hindistan’daki yaşlı çiftlerin neredeyse yarısında hipertansiyon olduğu belirlenmiştir. Bilindiği gibi yaşlı yetişkinlerde yüksek tansiyon oranı fazladır. Bu çalışmanın bulgularına göre birçok ülkedeki çiftlerde hem kadında ve hem de erkekte kan basıncının yüksek olmasının fazla bulunması şaşırtıcı bir bulgu olarak saptanmıştır.
Daha önce yapılan küçük çaplı bölgesel çalışmalarda çiftlerin birbirlerinin kan basıncı durumunu ve diğer hastalıkları yansıttığı saptanmıştı. Bu çalışmanın sonuçları, yüksek ve orta gelirli ülkelerde benzer bulgunun belirlenmesi açısından önemlidir.
Adı geçen çalışmaya göre aynı ilgi alanlarına, aynı yaşam ortamına, benzer yaşam tarzı alışkanlıklarına ve sağlık sonuçlarına sahip olan birçok evli çiftin yüksek tansiyona da sahip olduğunun belirlenmesi ilginç bir sonuç olarak kabul edilmiştir.
Amerika ve İngiltere’de hipertansiyon fazla görülmektedir. Burada çiftlerden erkek olanda hipertansiyon varsa, karısında yüksek tansiyon görülme ihtimali erkekte normal tansiyonu olana göre % 9 oranında fazla bulunmuştur. Çin ve Hindistan’da ise toplumda yüksek tansiyon görülme oranı daha düşük olmasına karşın, çiftler arasında hipertansiyon görülme ihtimali sırasıyla % 26 ve % 19 daha yüksek tespit edilmiştir.
Çalışmada kültürel faktörlerin kan basıncı sonuçlarında rol oynayabileceği ileri sürülmüştür. Çin ve Hindistan'da bir aile olarak bir arada durmaya dair güçlü bir inanç vardır, bu nedenle çiftler birbirlerinin sağlığını daha fazla etkileyebilir. Çin ve Hindistan'daki kolektivist toplumlarda, çiftlerin birbirlerine duygusal ve araçsal olarak güvenmeleri ve desteklemeleri beklenir. Bu nedenle eşler arasında sağlık problemleri daha fazla iç içe geçmiş olabilir.
Ülkemizde bu konuda yapılmış çalışma olmamasına karşın, Dr.Şekip Altunkan’ın gözlemlerine göre, ülkemizde de evli çiftler arasında yüksek tansiyon görülme oranı fazladır. Yukarıda anlatılan çalışmanın bulgularına göre hipertansiyonu bireysel düzeyde kontrol etmeye yönelik mevcut yaklaşımlar yeterli olmayabilir. Eşlerin fiziksel aktiviteyi artırma, stresi azaltma veya daha sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişikliklerini birlikte yapmaları sağlık bakımından önemlidir.
- 18:25 Kamuoyuna Duyuru
- 18:25 Katılım Emeklilik'ten yılın ilk yarısında güçlü performans
- 18:25 Amatör Spor Kulüplerine 10 Milyon TL Değerinde Spor Malzemesi Desteği
- 18:25 CANSUYU DERNEĞİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA KÖYLÜ
- 18:25 MALATYA'YA 400 MİLYON TL DEĞERİNDE EĞİTİM KOMPLEKSİ
- 18:25 Yeşilyurt Belediyesi Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Başladı
- 18:25 Eren Yağız’dan Malatya Gündemine Dair Dikkat Çeken Açıklamalar
- 18:25 Başoğlu Kablo Elfack 2025 Fuarı’nda Ürünlerini Sergiledi
- 18:25 Amatör Spor Kulüplerine 10 Milyon Tl Değerinde Spor Malzemesi Desteği
- 18:25 Liyakat Yerine Sadakatle Yapılan Atamaları Kabul Etmiyoruz!
- 16:05 Kocaözü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çocuk Şenliği
- 16:04 Başkan Kılıç : Sivas’ta Türkiye’yi mezhepsel çatışmalarla bölmeye çalıştılar
- 16:01 Vali Yavuz, Muharrem Ayı İftar Programına Katıldı
- 15:59 TFF Malatya Konteyner Kent Çocukları Temmuz-Ağustos Dönemi Yaz Futbol Okulu Başladı.
- 15:57 Başkan Taşkın: “Peygamberimize Dil Uzatanları Şiddetle Kınıyoruz
- 15:53 Yeşilyurt Belediye Meclisi, Temmuz Ayı Toplantılarına Başladı
- 15:50 Malatya Büyükşehir Zabıta Ekipleri Denetimlerini Titizlikle Sürdürüyor
- 15:48 17. Türkiye Gitar Buluşması Başlıyor!
- 15:45 Sivas Şehitleri Unutulmadı: Tesis Yönetim Derneği Malatya İl Başkanı Eski'den Anlamlı Mesaj
- 15:41 Sertes Enerji ile Tumurly Güçlerini Birleştirdi!
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!