
Deprem sonrası yeniden yapılanma sürecinin sürdüğü Malatya’da, enerji altyapısındaki eksiklikler masaya yatırıldı. Malatya’ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Vali Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ile birlikte doğal gaz ve elektrik yatırımlarını değerlendirdi. Toplantıda konuşan Başkan Er, kentin hızla büyüdüğünü ve doğal gaz taleplerinin arttığını belirterek, Bakanlıktan ödeneklerin artırılması ve Malatya’ya özel destek sağlanmasını istedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya’da, kentin enerji altyapısıyla ilgili sorun ve talepleri yerinde dinledi. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda, doğal gaz yatırımlarından elektrik şebekesinin yenilenmesine kadar birçok başlık ele alındı.
Malatya Valisi Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, AK Parti Malatya Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve muhtarların katıldığı toplantıda, Malatya’nın depremler sonrası hızla toparlanma sürecine girdiği vurgulandı. Toplantıda konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, şehrin doğal gaz ihtiyacına dikkat çekerek Bakan Bayraktar’dan pozitif ayrımcılık talep etti.
“Beş Yıllık Ödenek İki Yılda Harcandı, Yeni Kaynak Talep Ediyoruz”
Başkan Sami Er yaptığı konuşmada, “Sayın Bakanım, kıymetli katılımcılar… Öncelikle sizleri sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Şehrimiz, 6 Şubat depremlerinden sonra Hatay’dan sonra fiziki olarak en ağır yarayı alan ikinci il konumundadır. Bu durum zamanında tam anlaşılamamış olsa da Allah’a hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlarımızın ve yereldeki yöneticilerimizin uyumlu çalışmasıyla büyük bir sinerji oluşturduk. Bugün 80 bin hak sahibimiz olmasına rağmen 100 bin konutun ihalesini gerçekleştirdik.” dedi.
Şehrin hızla büyüdüğüne ve yeni yerleşim alanlarının enerjiye olan ihtiyacına dikkat çeken Başkan Er, “Özellikle doğu yakasında ve İkizce bölgesinde TOKİ eliyle büyük konut alanları oluştu. Bu alanlarda doğal gaz ve elektrik bağlantıları acilen yapılmalı. Ancak doğal gaz firması, beş yıllık yatırım bütçesinin deprem sonrası sadece iki yılda harcandığını ifade ediyor. Sayın Bakanımızdan istirhamımız; Malatya’mıza pozitif bir ayrıcalık yapılması ve bu ödeneklerin arttırılmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Kırsaldan mahalleye dönüşen birçok yerleşim yerinde hâlâ doğal gaz altyapısının eksik olduğunu kaydeden Başkan Er, “Battalgazi ve Yeşilyurt’a bağlı kırsal köyler artık şehir merkezine bağlı mahalleler oldu. Buralarda yaşayan vatandaşlarımız doğal gaza erişemiyor. Sayın Valimizle de bu konuyu istişare ettik. Ortak talebimiz, bu bölgelerin doğal gaz altyapısının ivedilikle tamamlanmasıdır.” dedi.
Vali Yavuz: Bakanımızın İlgisi Malatya İçin Çok Kıymetli”
Toplantıda konuşan Malatya Valisi Seddar Yavuz ise, “Sayın Bakanımızın ilimize teşrifi bizleri onurlandırmıştır. Kendilerinin enerji alanındaki yatırımlarımıza verdiği destek, daha önce de birçok kez karşılık bulmuştur. Bugün bir kez daha ilimizin enerji ihtiyaçlarını yerinde değerlendirme fırsatı bulduk. Şükranlarımızı sunuyoruz.” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar: “Doğalgaz ve Elektrik Altyapısını Güçlendireceğiz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise Malatya’nın deprem sonrası gösterdiği toparlanma performansını takdir ederek başladığı konuşmasında, “Malatya’nın bu kadar kısa sürede ayağa kalkması, tekrar inşa ve imar sürecini hızla başlatması son derece takdire şayan. Ancak daha az hasar görmüş mahallelerin bazı ihtiyaçları bugüne kadar arka planda kalmış olabilir. Bugünkü ziyaretimiz bu açıdan çok kıymetliydi.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, doğal gaz konusunda yapılan çalışmaları ve hedefleri şu sözlerle anlattı:
“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılında ‘81 ile doğalgaz’ hedefiyle yola çıktık. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde ve 960 yerleşim yerinde doğalgaz var. Nüfusun %85’ine doğal gaz erişimi sağlandı. Ancak hâlâ doğal gazın ulaşmadığı mahallelerimiz, ilçelerimiz var. Artık bu hizmet beldelere kadar inmeye başladı. Hedefimiz, bu yatırımları tamamlamak ve kimseyi bu konfordan mahrum bırakmamak.”
“2016’dan itibaren sadece ithal değil, kendi doğal gazımızı bulma hedefiyle yola çıktık. Sakarya Gaz Sahası’nda günde 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretiyoruz. Şu anda Türkiye’de 4 milyon haneye kendi gazımızı sağlıyoruz. 2026’da bu rakamı iki katına, 2028’de ise 16 milyon haneye çıkaracağız.”
“Bugün Türkiye’de yaklaşık 21,8 milyon hanede doğalgaz kullanılıyor. Bu konutların yüzde 70’i önümüzdeki yıllarda kendi yerli gazımızla ısınacak. Bu, dışa bağımlılığı azaltma ve cari açığı düşürme açısından son derece önemli.”
“2022’de enerji ithalatına 96,5 milyar dolar harcadık. Bu büyük yükü azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yöneliyoruz. Geçtiğimiz yıl enerji destekleri 900 milyar TL’yi buldu. Bu yıl da yaklaşık 700 milyar TL’lik enerji desteği verilecek. Ancak bu desteklerin daha çok dar gelirli vatandaşlara ulaşması için sistemli ve adaletli bir şekilde dağıtılması önceliğimiz.”
Güneş Enerjisi ve Elektrik Şebekeleri De Gündemde
Bakan Bayraktar, Malatya’daki sanayi kuruluşları ve belediyelerden gelen güneş enerji santrali taleplerine de değinerek, “Belediyelerimizin enerji faturalarını düşürecek projeleri destekliyoruz. Malatya da bu konuda pozitif ayrımcılık görecek. Elektrik şebekeleri de yaşlandı; bu altyapının yenilenmesi için çalışıyoruz. 2026-2030 dönemine yönelik yeni sistem tasarımlarımız hazır.” dedi.
“Enerjide Bağımsız Türkiye” Vurgusu
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için tüm kaynakları devreye aldıklarını belirten Bayraktar, “Gabar Dağı’nda petrol üretiyoruz. Karadeniz’de gaz çıkarıyoruz. Rüzgâr, güneş, nükleer gibi tüm kaynakları etkin biçimde değerlendiriyoruz. Hedefimiz; enerjide tam bağımsız, güçlü bir Türkiye inşa etmek.” diye konuştu. Bakan Bayraktar, konuşmasının sonunda Malatya’nın enerji altyapısını güçlendirmek için tüm taleplerin dikkate alınacağını belirterek, yerel yöneticilere ve vatandaşlara gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti.
- 18:25 Katılım Emeklilik'ten yılın ilk yarısında güçlü performans
- 18:25 Amatör Spor Kulüplerine 10 Milyon TL Değerinde Spor Malzemesi Desteği
- 18:25 CANSUYU DERNEĞİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA KÖYLÜ
- 18:25 MALATYA'YA 400 MİLYON TL DEĞERİNDE EĞİTİM KOMPLEKSİ
- 18:25 Yeşilyurt Belediyesi Spor Akademisi Yaz Spor Okulları Başladı
- 18:25 Eren Yağız’dan Malatya Gündemine Dair Dikkat Çeken Açıklamalar
- 18:25 Başoğlu Kablo Elfack 2025 Fuarı’nda Ürünlerini Sergiledi
- 18:25 Amatör Spor Kulüplerine 10 Milyon Tl Değerinde Spor Malzemesi Desteği
- 18:25 Liyakat Yerine Sadakatle Yapılan Atamaları Kabul Etmiyoruz!
- 18:25 Kocaözü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çocuk Şenliği
- 16:05 Kocaözü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Çocuk Şenliği
- 16:04 Başkan Kılıç : Sivas’ta Türkiye’yi mezhepsel çatışmalarla bölmeye çalıştılar
- 16:01 Vali Yavuz, Muharrem Ayı İftar Programına Katıldı
- 15:59 TFF Malatya Konteyner Kent Çocukları Temmuz-Ağustos Dönemi Yaz Futbol Okulu Başladı.
- 15:57 Başkan Taşkın: “Peygamberimize Dil Uzatanları Şiddetle Kınıyoruz
- 15:53 Yeşilyurt Belediye Meclisi, Temmuz Ayı Toplantılarına Başladı
- 15:50 Malatya Büyükşehir Zabıta Ekipleri Denetimlerini Titizlikle Sürdürüyor
- 15:48 17. Türkiye Gitar Buluşması Başlıyor!
- 15:45 Sivas Şehitleri Unutulmadı: Tesis Yönetim Derneği Malatya İl Başkanı Eski'den Anlamlı Mesaj
- 15:41 Sertes Enerji ile Tumurly Güçlerini Birleştirdi!
İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
Takım | O | Av. | P | |
---|---|---|---|---|
1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
İlk Yorum Yazan Sen Ol!