
Anadolu Basın Birliği’nin 22. Olağan Genel Kurulu, Ankara’da yapıldı. Ülke genelinde yerel basın mensuplarının katıldığı seçimlerde M.Bora Zor, genel başkanlığa seçildi.
Yerel basının sorunlarının da dile getirildiği kongrede, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Anadolu Basını, sorun sarmalı içerisinde ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, “ Sıkıntılarımıza çözüm bulmak bir tarafa, İnternet Yasası’nda, Dezenformasyon Yasası’nda gazeteciler ve sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınmamasının, çözüm arayışında paydaş yapılmamasının sıkıntısını şimdi gazeteciler yaşıyor.” dedi.
GAZETECİLER HABERCİLİK REFLEKSİNİ KAYBEDİYOR
Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı M.Bora Zor, gazetelerin internet sitelerine trafik alma, tıklamaya yönelik haber yapma çalışmaları nedeniyle asli görevlerinden uzaklaştığını, habercilik refleksini kaybetmeye başladığını dile getirdi. Son günlerde dile getirilmeye başlanan Etki Ajanlığı yasasının da gazeteciler için yeni bir yük, yeni bir sansür girişimi olduğunu belirten Zor, “ Gazetecilerin üzerine bir de Etki Ajanlığı yükünü yüklemeyin. Basın sektörü bir yükü daha kaldıramaz” dedi.
Basın mensupları ile ilgili özel günlerde, her zaman halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğüne atıflarda bulunulduğunu hatırlatan Zor, “ Ne yazık ki dile getirilenler ile yapılan uygulamalar birbirine zıtlık sergiliyor. Günümüzde özellikle Anadolu Basını, ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakılmış, bilgi alma yolları tıkanmış bir şekilde mesleklerini yapmaya çalışıyorlar.” dedi.
HABER ALMA KAYNAKLARINA ULAŞMAK BÜYÜK SIKINTI
Uğur Mumcu’nun gazeteci tanımını hatırlatan Zor, “Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına en çabuk ulaşan ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunan insan demektir. Ancak artık bilgi kaynaklarına ulaşmamızın önünde büyük engeller var. Bin bir güçlükle oluşturduğumuz haberleri okuyucuya sunmakta büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Ne yazık ki bu mücadelemizde tek başımızayız. Basına yönelik yapılan her uygulama, sektöre yardımcı olmak bir yana, yeni yükleri gazetecilerin sırtına yüklemektedir.” dedi.
HABER DEĞERİ ARTIK ÖNEMLİ DEĞİL
Anadolu’da görev yapan gazetelerin büyük kısmının, Anadolu’daki KOBİ’lerin bir çoğundan fazla istihdam sağladığına dikkat çeken Zor, “ Yerel basın, Anadolu’da büyük bir istihdam yükünü sırtlıyor. Ancak iş dünyasına sağlanan imkanlardan aynı derecede faydalanamıyor.
Yeni internet yasası ile birlikte web sitelerine resmi ilan almaya başlayan gazetelere, bunun karşılığında önemli yükümlülükler de getiriyor. Devlet desteklerinde aranmayan istihdam şartı, gazetelerin karşısına ciddi bir yük olarak konuluyor.
İşini hakkıyla yapan gazeteleri korumaya ve desteklemeye yönelik hiçbir çalışma bulunmazken, gazetelerin yaptığı işlerin değerleri rakamlarla ölçülmeye çalışılıyor. Haberin, haberciliğin değeri kaç kişinin okuduğu ile ölçümlenmeye çalışılıyor. Resmi ilan yayınlamak için gazetelerin önüne konulan trafik şartı, gazetecilerin habercilik refleksini bitiriyor.
Artık gazeteciler için haberin toplumsal değeri değil, ne kadar tıklama alacağı öne çıkmış durumda. Şu anda Anadolu’daki gazetecilerin etrafını, trafik şartını sağlayacağını iddia eden yeni yetme SEO uzmanları sarmış. Gazetelerin bürolarında artık haberler değil, tıklamaya yönelten konular, tıklama tuzağı başlıklar konuşuluyor.
Bunun yansımalarından en fazla halkımız etkilenecek. Halkın doğru habere ulaşması her geçen gün biraz daha zorlaşacak.”
şeklinde konuştu.
ANADOLU BASIN BİRLİĞİ OLARAK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Basınının sorunlarına uzak olan yaygın basın ve onların temsilcileri, ne yazık ki çözüme yönelik etkili bir çalışma içerisinde olmadılar. Basını temsil etmek için görevlendirildikleri Basın İlan Kurumu’nda bugüne kadar etkin bir rol üstlenemediler.
Anadolu’nun, yerel basının bağrında doğan bir dernek olarak Anadolu Basın Birliği, bu sorunların çözümüne daha önce yaptığı gibi yine önder olmaya taliptir. Yeni ve dinamik bir ekip kurduk. Yeni yönetimimizde gazeteciler olduğu gibi, sektörümüze katkı ve sinerji katacağını düşündüğümüz arkadaşlarımızı da aldık. Amacımız Anadolu Basını için sorunların çözümüne ve yerel basının gelişmesine yönelik çalışmalara hız vermek.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır.” sözünü yerine getirmek için çalışmak zorundayız.”dedi.
- 18:25 81 İlde Sahte Alkole Yönelik Operasyon
- 18:25 455 Bininci Konut Teslim Ediliyor, Konteyner Dönemi Sona Eriyor
- 18:25 Malatya’da Regaib Kandili Coşkusu
- 18:25 Kaçan Yarış Tayları Facia Yarattı: 8 Tay Telef Oldu
- 18:25 Hakimbey Apartmanı Davasında Karar: 4 Sanığa Hapis, 2 Sanığa Beraat
- 18:25 Başkan Dağ'dan Regaip Kandili Mesajı
- 18:25 Ali Özgül’den Saha Mesajı: “Emlak Sektörünü Birlikte Güçlendireceğiz”
- 18:25 Koray Karcı’dan Malatya Emlak Sektörüne Güçlü Mesaj: “Sorunları Biliyoruz, Çözüm İçin Geliyoruz”
- 18:25 Yılbaşı Öncesi Alkollü İçki Satışı Yapılan İşletmelere Sıkı Denetim
- 18:25 Darende’de 2025 Yılında 63 Hasta Helikopter Ambulansla Hayata Tutundu
- 18:14 Otomobili ile Dönerci Salonuna Daldı, O Anlar Kameralara Yansıdı
- 18:13 Regaip Kandilinde Anlamlı Hayır: Malatya’da Gün Boyu Ücretsiz Ekmek Dağıtıldı
- 18:12 Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi’ne Yeni Başhekim Yardımcısı Atandı
- 18:10 Meteorolojik Verilere Göre Soğuk Ve Yağışlı Hava Etkisini Artıracak
- 18:09 AK Parti Malatya Heyetinden Bakan Uraloğlu’na Ulaşım Gündemli Ziyaret
- 18:04 40 Cana Karşılık 15 Yıl: Özpolatlar Sitesi Davasında Karar
- 18:03 Malatya’da Otomobil İle Motosiklet Çarpıştı: 17 Yaşındaki Sürücü Yaralandı
- 18:02 MAGİNDER Başkanı Karademir’in Yaptırdığı Göztepe Taziye Evi Ocak Ayında Hizmete Açılacak
- 17:57 İsmet İnönü Memleketi Malatya’da Törenlerle Anıldı
- 17:54 Ocakta Unutulan Yemek Paniğe Neden Oldu, Güvenlik Güçleri Alarma Geçti
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!