
Dr. Öğr. Üyesi Özden Baskan: “Bilinçsiz ev egzersizleri kas-iskelet yaralanmalarını artırıyor”
İstanbul Rumeli Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özden Baskan, sosyal medya ve dijital platformlardan takip edilerek yapılan kontrolsüz egzersizlerin kas ve eklem yaralanmalarında ciddi artışa yol açtığını belirterek, her egzersizin kişiye özel planlanması gerektiğini vurguladı.
“Dijital illüzyon riski göz ardı edilmemeli”
Evde egzersiz yapma alışkanlığının son yıllarda yaygınlaştığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Özden Baskan, kontrolsüz uygulamaların sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini söyledi. Baskan, “Poliklinik başvurularında kas-iskelet sistemi yaralanmalarında yaklaşık yüzde 30’luk bir artış gözlemliyoruz. Ekranda görülen eğitmenin vücut yapısı, biyomekaniği ve spor geçmişi kişiden tamamen farklı olabilir. Bu durum ‘dijital illüzyon’ olarak tanımladığımız bir risk oluşturur” dedi.
“Yanlış form eklemlere aşırı yük bindiriyor”
Evde yapılan egzersizlerde en sık karşılaşılan problemin hareketin doğru formda uygulanmaması olduğunu belirten Baskan, yanlış kinematik yapının eklem üzerindeki yükü ciddi şekilde artırdığını ifade etti. Özellikle squat ve lunge gibi hareketlerde dizin öne fazla çıkmasının diz eklemi üzerindeki yükü yüzde 50’den fazla artırabildiğini söyleyen Baskan, bunun uzun vadede kıkırdak hasarına ve diz problemlerine yol açabileceğini vurguladı.
“Hızlı sonuç vaat eden programlar bilimsel değil”
Sosyal medyada sıkça karşılaşılan “3 günde karın kası” veya “1 haftada 5 kilo” gibi iddialı egzersiz programlarının insan fizyolojisinin temel prensiplerini göz ardı ettiğini belirten Baskan, “Kişiye özel egzersiz reçetesi ilkesi ihlal edildiğinde, bireyin mevcut skolyoz, bel fıtığı veya eklem sorunları akut ağrı tablolarına dönüşebilir” diye konuştu.
Evde egzersiz yaparken bu kurallara dikkat edilmeli
Evde güvenli egzersiz için bazı temel kurallara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Baskan, egzersiz öncesinde 5-10 dakikalık dinamik ısınmanın sakatlanma riskini azalttığını söyledi. Egzersiz yapılan zeminin orta sertlikte olması gerektiğini belirten Baskan, çok sert yüzeylerin eklem şokunu artırdığını, çok yumuşak zeminlerin ise dengeyi bozabildiğini ifade etti. Egzersiz sırasında nefesin tutulmaması gerektiğini de vurgulayan Baskan, bunun kan basıncını artırabileceğine dikkat çekti.
Kaslarda hissedilen yanma duygusunun normal olduğunu ancak eklemlerde hissedilen batma ya da keskin ağrının yapısal bir sorunun habercisi olabileceğini belirten Baskan, bilinçsiz egzersiz yapan kişilerin bu farkı ayırt etmekte zorlanabildiğini söyledi.
“Egzersiz doğru planlandığında tedavidir”
Egzersizin doğru uygulandığında en güçlü tedavi yöntemlerinden biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Özden Baskan, yanlış teknik ve dozajla uygulandığında ise sakatlanmalara yol açabileceğini ifade etti. Evde egzersize başlamadan önce fizyoterapist tarafından yapılacak postür analizi ve fonksiyonel hareket değerlendirmesinin uzun vadeli sakatlıkların önlenmesinde önemli rol oynadığını belirten Baskan, egzersizin FITT (sıklık, şiddet, zaman ve tür) ilkelerine göre kişiye özel planlanması gerektiğini vurguladı.
- 18:25 50 Yaştan Sonra Kolon Kanseri Riski Artıyor: Belirti Beklemek En Büyük Hata
- 18:25 50 Yaştan Sonra Kolon Kanseri Riski Artıyor: Belirti Beklemek En Büyük Hata
- 18:25 İYİ Parti Genel Sekreteri Özel’den komisyon raporuna sert tepki: Bunlar yargılanma derdine şimdiden düşmüşler!
- 18:25 ESOB Başkanı Keskin'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a Esnaf Raporu
- 18:25 Vali Seddar Yavuz: “86 Milyonun İkinci Adresi Yoktur”
- 18:25 Battalgazi Belediyespor U16’da Şampiyon Oldu
- 18:25 Şehit Behçet Oktay Dualarla Anıldı
- 18:25 Yerli ve Milli Parti Malatya İl Başkanı Ahmet Turan Yalçın’dan 28 Şubat Açıklaması
- 18:25 Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Mehmet Ercan: “28 Şubat’ı ve O Zihniyeti Unutmayacağız”
- 18:25 MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök: “28 Şubat, Millet İradesine Vurulmuş Bir Darbedir”
- 20:09 MHP Malatya İl Başkanı Gökhan Gök: “28 Şubat, Millet İradesine Vurulmuş Bir Darbedir”
- 17:15 28 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız
- 16:51 Battalgazi Belediyesi’nden 28 Şubat’a Tanıklık Eden Fotoğraf Sergisi
- 16:45 Malatya İş Dünyası Buluşmasında Başkan Sadıkoğlu, Esnaf ve Sanayicinin Taleplerini Cumhurbaşkanı Yardımcısına İletti
- 16:39 Yeşilyurtspor’dan Deplasmanda Altın Vuruş
- 15:01 Malatya Kayısısında Stratejik Dönüşüm Çağrısı
- 15:00 Malatya’da 28 Şubat’a Anlamlı Protesto
- 14:59 İşçilerin Kaldığı Konteynerde Yangın Paniği
- 14:58 Umut Kervanı Ve Yetimler Vakfı’ndan Malatya’da Geleneksel İftar Buluşması
- 14:57 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan Malatya’da Birlik Ve Yeniden İnşa Vurgusu
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!