Malatya Muhabir
Reklam Alanı
Güncel 29 Nisan 2026 14:53

Malatya’da Kronik Hastalıklar Konferansı: Diyabet ve Hipertansiyon Uyarısı

Malatya’da Kronik Hastalıklar Konferansı: Diyabet ve Hipertansiyon Uyarısı

Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından düzenlenen konferansta diyabet ve hipertansiyon başta olmak üzere kronik hastalıklara karşı korunma yolları ele alındı.


Malatya’da toplum sağlığını güçlendirmeye yönelik farkındalık çalışmaları devam ediyor. Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi, kronik hastalıklar konusunda bilinç oluşturmak amacıyla kapsamlı bir bilgilendirme programı gerçekleştirdi.

 

Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut, meclis üyeleri ve konuşmacı olarak İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi İç Hizmetler Koordinatörü Nilgün Oymak katıldı. Programda özellikle diyabet (şeker hastalığı) ve hipertansiyon gibi yaygın sağlık sorunları mercek altına alındı.

 

Açılışta konuşan Saliha Bulut, kadınların hem bireysel sağlıklarını koruma hem de aile içinde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasında kritik rol üstlendiğini vurguladı. Toplum genelinde sağlık bilincinin artırılmasının önemine dikkat çekti.

 

Konferansta söz alan Nilgün Oymak ise hiperglisemi (yüksek kan şekeri) ve yüksek tansiyon hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Oymak, kontrol altına alınmayan kan şekeri seviyelerinin uzun vadede sinir sistemi hasarı ve diyabetik nöropati gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Hipergliseminin başlıca nedenleri arasında insülin eksikliği, düzensiz ilaç kullanımı, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin bulunduğunu ifade etti.

 

Katılımcılara; sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, halsizlik ve bulanık görme gibi belirtiler konusunda uyarılarda bulunan Oymak, dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres kontrolü ve rutin kan şekeri ölçümünün hastalıkların yönetiminde hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

 

Programda ayrıca diyabetik ayak riskine de değinilerek, erken belirtilerin fark edilmesi için ayak bakımının ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı. Hipertansiyon konusunda da uyarılarda bulunan Oymak, obezite, aşırı tuz tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzının önemli risk faktörleri arasında yer aldığını söyledi. Yüksek tansiyonun diyabet ve kolesterol ile birlikte kalp hastalıklarına zemin hazırladığına dikkat çekti.

 

Yoğun katılımın olduğu etkinlik, katılımcılara tansiyon ve kan şekeri ölçümü yapılmasıyla sona erdi.

Henüz yorum yapılmamış

Bu haber hakkında ilk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Reklam Alanı

PUAN DURUMU

Tüm Fikstür
# Takım O Av P
1 Galatasaray A.ş. 31 49 74
2 Fenerbahçe A.ş. 31 35 67
3 Trabzonspor A.ş. 31 24 65
4 Beşi̇ktaş A.ş. 31 18 56
5 Göztepe A.ş. 31 12 51
Diğer Takımları Gör
13 Hesap.com Antalyaspor 31 -21 28
14 Kasimpaşa A.ş. 31 -16 31
15 Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ 31 -14 28
16 Zecorner Kayseri̇spor 31 -34 26
17 İkas Eyüpspor 31 -19 28
18 Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük 31 -26 21
Reklam Alanı

HAVA DURUMU

MALATYA
22°C
Parçalı Bulutlu
Reklam Alanı

Yeni tasarımı beğendiniz mi?

Reklam Alanı

Sıradaki haber yükleniyor...

Reklam