
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, üye işlemlerinde alınan TOBB ve bakanlık harçlarının depremzede firmalara maddi yük oluşturduğunu belirterek, “Bu harçların alınmaması için depremden hemen sonra resmi talebimizi TOBB’a ve ilgili bakanlıklara iletmiştik. 17 aydır defaten de hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir sonuç alamadık” dedi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), üye firmaların iş ve işlemlerinde TOBB ve bakanlıklar tarafından tahsil edilen harçların alınmaması için 17 aydır talepte bulunsa da ilgili makamlardan olumlu karşılık bulamadı.
“HAKLI TALEBİMİZE KARŞILIK BULAMIYORUZ”
TSO’daki iş ve işlemler karşılığında talep edilen ücretlerin büyük kısmının TOBB ve ilgili bakanlık harçları olduğunu belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asrın felaketinin üzerinden 21 ay geçti. Tamamı depremzede olan üyelerimizin Odamızda yürüttüğü iş ve işlemleri aksatmadan sorunsuz bir şekilde yürütmeye devam ediyoruz. Ancak, üyelerimizin işlemler karşılığında ödediği ücretlerin tamamının Odamız tarafından tahsil edildiği şeklinde yanlış bir düşünce var. Şunu açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki tahsil edilen ücretlerin büyük bir kısmı TOBB ve bakanlıklar tarafından talep edilen harçlar. Üyelerimizden tahsil etiğimiz bu ücretleri olduğu gibi ilgili bakanlıklara aktarıyoruz. Birçoğu hala 21 metrekare konteynerlerde var olma mücadelesi veren üyelerimizin bu harçları ödemekte zorlandığını biliyoruz. Depremden hemen sonra başta çatı kuruluşumuz TOBB olmak üzere, Maliye, Ticaret, Sanayi ve Ulaştırma Bakanlıklarına resmi yazılar yazarak bu harçların alınmamasını talep ettik. Bu haklı talebimizi 17 aydır hem yazılı hem de sözlü olarak defaten iletmemize rağmen olumlu bir karşılık göremedik.” dedi.
“DEPREMZEDE FİRMALARIMIZ DİĞER ŞEHİRLERLE BİR TUTULUYOR”
Harçların alınmaması konusunda bakanlıkların olumlu adımlar atmadığını ifade eden Başkan Sadıkoğlu, “Özellikle konteynerlerde faaliyet yürüten üyelerimiz adres değişikliği yapması şart. Bu işlem için TOBB ve Maliye Bakanlığı harç talep ediliyor. TOBB ve bakanlık, depremzede firmalarımızı İstanbul’daki, Ankara’daki firmalarla bir tutuyor. 2023 yılı Temmuz ayına kadar adres değişikliği işlemi için ücret istenmezken ardından tekrar istenmeye başladı. Yönetim Kurulu olarak aldığımız kararla Oda olarak adres değişikliği işleminden uzun zamandır hiçbir ücret talep etmiyoruz. Ancak TOBB ve bakanlık harcını yasal olarak almak zorunda kalıyoruz. Bu durum üyelerimizi mağdur ediyor. Bu konuda defaten talebimizi hem yazılı hem de sözlü olarak iletmemize rağmen maalesef olumlu bir dönüş alamadık” şeklinde konuştu.
“YÜZDE 43’LÜK YENİ ZAMMI ÜYEMİZE NASIL İZAH EDECEĞİZ?”
1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacağını hatırlatan Başkan Sadıkoğlu, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon verileriyle birlikte 2025 yılı başından itibaren birçok fiyat düzenlenmesi için dikkate alınan yeniden değerleme oran yüzde 43.93 olarak belirlendi. Bu kapsamda 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle ticaret sicili tescil işlemleri ve belge ücretlerinden alınan 492 sayılı harçlara yüzde 43.93 oranında zam uygulanacak. Odamız uhdesinde olmayan TOBB ve Bakanlık harçları, yeni gelecek zamlarla birlikte depremzede üyemizi daha da zor durumda bırakacak. Mevcut rakamları ödeyemeyen üyemize bu ücretleri nasıl izah edeceğiz? Depremden en fazla etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki depremzede firmalardan harç alınmaması konusunda ısrarlı talebimizi sürdüreceğiz” dedi.
- 18:25 Kahta Devlet Hastanesi’nde Kritik Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi
- 18:25 Malatya’da Uyuşturucu Operasyonunda 5 Şüpheli Tutuklandı
- 18:25 Malatya 2030 Çalıştayı Gerçekleştirildi: Sonuç Bildirgesi 6 Nisan’da Açıklanacak
- 18:25 Okul Sporları Bilardo Şampiyonları Belli Oldu
- 18:25 Bölge Finalinde Genç Hafızlar Malatya’da Yarıştı
- 18:25 Feci Kazada Hayatını Kaybedenlerin Kimlikleri Ve Yaşları Belli Oldu
- 18:25 Malatya Afetlere Karşı Seferberlikte: İRAP Masaya Yatırıldı
- 18:25 Doğanşehir’de Feci Kaza: 3 Kişi Hayatını Kaybetti
- 18:25 Erkunt Traktör’den 2026 Model Hamlesi: Yenilikler Konya’da Sahneye Çıkıyor
- 18:25 Ürolojide Robotik Cerrahinin Kullanım Alanı Hızla Genişliyor...
- 13:12 Yeşilyurt Belediyesi, “Güvenli Ailem, Güvenli Nesil” Hikâye Yarışması Düzenliyor
- 18:52 Malatya’da Park Ve Mesire Alanlarında Narkoalan Uygulaması
- 17:10 Doğanşehir’de Otomobil Takla Attı: 5 Kişi Yaralandı
- 17:07 Çanakkale Mobil Müzesi Darende’de Ziyarete Açıldı: “Savaşın İzleri Vitrinde Anlatılıyor”
- 17:06 Kahramanmaraş’ta Silah ve Uyuşturucu Operasyonu:
- 17:04 17 İlde Dev Dolandırıcılık Operasyonu: 180 Şüpheli Yakalandı
- 17:02 Depremde Ölen İbrahim Eren Şahin’in Adı Kütüphanede Yaşatılacak
- 16:36 Başkan İlhan Geçit, “Şevket Keskin çizgisinden hiç sapmadı”
- 16:32 Başkan YALÇIN'dan Malatya 'da kader maçına çıkacak olan Yeşilyurt Spor 'a destek çağrısı
- 16:27 Tek Yürek, Tek Ses: Türkiye Dünya Kupası Maçları 100. Yıl Parkı’nda İzlenecek
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |



















İlk Yorum Yazan Sen Ol!