
Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Ilıca Mahallesi’nde düzenlenen kış yarı etkinliği, Orta Asya’dan günümüze uzanan kadim bir Türk geleneğini yeniden canlandırdı. Mahalle sakinleri ile şehir dışından gelen katılımcıların bir araya geldiği etkinlikte birlik, beraberlik ve kültürel miras vurgusu ön plana çıktı.
Etkinliğe, aynı köyden olan A&G Araştırma’nın kurucusu ve Ankara Barosu’na kayıtlı avukat Adil Gür de katıldı. Kış yarı geleneğinin yalnızca bir yemek organizasyonu olmadığını belirten Gür, bunun güçlü bir toplumsal bağ ve dayanışma örneği olduğunu ifade etti.
Çocukluğunun Ilıca’da geçtiğini dile getiren Gür, köyüyle bağını hiçbir zaman koparmadığını belirterek, “Her ne kadar sürekli burada yaşamasam da köyümle olan bağım devam ediyor. İnsanlar da tıpkı doğdukları yere dönen canlılar gibi, zamanla köklerine yöneliyor. Ben de buraya sık sık geliyor, burada üretim yapmaya çalışıyorum” dedi.
Yüzyıllardır süren bir gelenek
Kış yarısının geçmişte köy halkının imece usulüyle bir araya gelerek düzenlediği önemli bir gelenek olduğunu vurgulayan Gür, “Bu dönemlerde köylüler masrafları paylaşarak ‘aş’ yapar, eşini dostunu davet ederdi. Yalnızca köyde yaşayanlar değil, şehir dışında yaşayan köylüler de fırsat buldukça bu buluşmalara katılırdı. Bu geleneğin yüzyıllardır sürdüğünü düşünüyorum. Geleneklerimize sahip çıkmazsak kaybolur. İnşallah bu kültür kıyamete kadar devam eder” ifadelerini kullandı.
Baharın müjdesi olarak görülürdü
Darende Ziraat Odası Başkanı Orhan Karaca ise kış yarı etkinliğinin baharın habercisi olarak kabul edildiğini belirterek, geçmişte kış şartlarının daha ağır olduğunu hatırlattı. Karaca, “Kışın yarısının geride kalması, hayvancılıkla uğraşan insanlar için umut demekti. Güneşin kendini göstermesi baharın yaklaştığının işaretiydi. Bu anlayışla insanlar bir araya gelerek kış yarısını kutlardı. Kökeni Orta Asya’ya dayanan bu kültür, bugün hâlâ yaşatılıyor” diye konuştu.
Kadim Türk kültürü vurgusu
Ilıca Mahallesi sakinlerinden Hasan Şentürk de etkinlik kapsamında mahalle halkının tamamının davet edildiği bir birliktelik yemeği düzenlediklerini belirterek, kış yarı geleneğinin kadim bir Türk kültürü olduğunu söyledi. Şentürk, yemeğin bölgeye özgü bulgur ve davar etinden yapıldığını, geleneğin Oğuz Türkleri ve Orta Asya’ya kadar uzandığını kaydetti.
Kaynaşma ve birliktelik mesajı
Eski muhtar İbrahim İlhan, kış yarısı yemeğinin geçmişte imece usulüyle hazırlandığını hatırlatarak, bu tür geleneklerin yaşatılmasının toplumsal hafıza açısından önemli olduğunu ifade etti. Etkinliğin köyler için örnek teşkil etmesi gerektiğini belirten İlhan, emeği geçenlere teşekkür etti.
Etkinliğe katılan vatandaşlar da kış yarısının insanların kaynaşmasına vesile olduğunu dile getirerek, geleneğin gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Kış yarı etkinliğine çevre mahallelerden, il dışından gelen vatandaşlar, muhtarlar ve çok sayıda Ilıca Mahallesi sakini katılım sağladı.
- 18:25 BATTALGAZİ’DE SOSYAL YAŞAM MERKEZİ YOĞUN İLGİ GÖRMEYE DEVAM EDİYOR
- 18:25 MÜZİKLE TERAPİ TOPLULUĞU'NDAN TÜRK SANAT MÜZİĞİ ZİYAFETİ
- 18:25 Demir Eksikliği Tedavisinde Süreklilik Önemli
- 18:25 MHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VE MYK ÜYESİ MEHMET FENDOĞLU, BERAT KANDİLİ MESAJI
- 18:25 Yeşilyurt’ta Büyükler ‘Baştâcı’ Olmaya Devam Ediyor
- 18:25 Başkan Geçit; “Berat Kandili Birlik, Beraberlik ve Arınma Gecesidir”
- 18:25 TKTYD Malatya İl Başkanı Eski’den Berat Kandili Mesajı
- 18:25 MHP Malatya İl Başkanı Gök’ten Berat Kandili Mesajı
- 18:25 Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Özgül’den Kandil Mesajı
- 18:25 Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Ercan’dan Berat Kandili Mesajı
- 18:21 Zafer Partisi Malatya İl Başkanı Ercan’dan Berat Kandili Mesajı
- 17:50 Berat Kandili dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Başkan Er,
- 16:47 Doğanşehir’de Vefa Sofrası: 65 Yaş Üstü Vatandaşlara Her Gün Sıcak Yemek
- 16:41 Vali Seddar Yavuz’un Berat Kandili Mesajı
- 15:46 Başkan Kılıç’ın Berat Kandili Mesajı
- 15:44 İl Başkanı Bakan’dan Berat Kandili Mesajı
- 14:18 Destici Malatya’dan Sert Mesajlar Verdi: “Ortada Kürt Meselesi Değil, Terör Meselesi Var”
- 14:17 Arapgir’de Dondurucu Soğuklara Meydan Okuyan Bir Yaşam
- 14:12 KAMUOYUNA DUYURU
- 14:07 Genel Başkan Mustafa Destici Malatya’da: Vali Yavuz’u Ziyaret Etti, Şehitliklerde Dua Etti
| İMSAK | GÜNEŞ | ÖĞLE | İKİNDİ | AKŞAM | YATSI |
| 06:10 | 07:40 | 12:33 | 14:55 | 17:16 | 18:40 |
| Takım | O | Av. | P | |
|---|---|---|---|---|
| 1 | FENERBAHÇE A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 2 | GALATASARAY A.Ş. | 15 | 13 | 40 |
| 3 | MONDİHOME KAYSERİSPOR | 15 | 8 | 29 |
| 4 | TRABZONSPOR A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 5 | BEŞİKTAŞ A.Ş. | 15 | 8 | 26 |
| 6 | YUKATEL ADANA DEMİRSPOR A.Ş. | 15 | 6 | 23 |
| 7 | BITEXEN ANTALYASPOR | 15 | 6 | 23 |
| 8 | ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. | 15 | 6 | 22 |
| 9 | KASIMPAŞA A.Ş. | 15 | 6 | 21 |
| 10 | ATAKAŞ HATAYSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 11 | MKE ANKARAGÜCÜ | 15 | 4 | 18 |
| 12 | EMS YAPI SİVASSPOR | 15 | 4 | 18 |
| 13 | VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK | 15 | 4 | 17 |
| 14 | RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ | 15 | 4 | 15 |
| 15 | GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. | 15 | 5 | 15 |
| 16 | TÜMOSAN KONYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 17 | YILPORT SAMSUNSPOR | 15 | 4 | 14 |
| 18 | CORENDON ALANYASPOR | 15 | 3 | 14 |
| 19 | SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL A.Ş. | 15 | 3 | 13 |
| 20 | İSTANBULSPOR A.Ş. | 15 | 2 | 8 |
















İlk Yorum Yazan Sen Ol!