gözdelazer
Final Okulları
    Yeni Malatyaspor Umut ve Tetteh’le Etimesugut’u yendi yoluna devam etti
    Yeni Malatyaspor Derebeyleri Taraftarlar Derneği tarafından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.
    YEŞİLYURT BELEDİYESİ GÖRME ENGELLİLER SPOR KULÜBÜ YÖNETİMİ, BAKAN YARDIMCISI BAYDAŞ’I ZİYARET ETTİ
    MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR ERTELEME MAÇINI KAZANDI
    Malatya’nın kaplanları Perşembe günü Hopaspor’u konuk edecek
    MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR DEPLASMANDA KAZANDI
    Sporcular Battalgazi’nin tarihi mekanlarında buluştu
    Derebeylerinden Gürkan’a sürpriz kutlama
    MAÇIN HAKEMİ KARAOĞLUN
    BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR VOLEYBOL TAKIMI İLK GALİBİYETİNİ ALDI
Malatya Muhabir
Malatya’nın kaplanları  Perşembe günü Hopaspor’u konuk edecek
Malatya’nın kaplanları Perşembe günü Hopaspor’u konuk edecek

Malatya’nın kaplanları; Perşembe günü Hopaspor’u...

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR DEPLASMANDA KAZANDI

Türkiye Erkekler Voleybol 1....

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR ERTELEME MAÇINI KAZANDI

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR ERTELEME MAÇINI...

Malatya’da bugün vefat edenler

Malatya’da bugün vefat eden 18...

Başkan Gürkan’dan 10 Kasım Mesajı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin...

BAŞKAN GÜDER, ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARLA ÇAY VE KAHVE İÇTİ

BATTALGAZİ BELEDİYE BAŞKANI OSMAN GÜDER,...

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ÇARŞAMBA GÜNÜ TOPLANIYOR

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, 11...

MTB BAŞKANI ÖZCAN’DAN ’10 KASIM’ MESAJI

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu...

Malatya Muhabir
Facebook Like Box Kodunu Giriniz
CHP İl Başkanı “Kiraz Çiftçi mağdur ediliyor”
CHP İl Başkanı “Kiraz  Çiftçi mağdur ediliyor”
Dünya kayısı başkenti olan Malatya’nın son aylarda en büyük sorunu maalesef kayısı dolayısıyla son günlerde baktığımızda, ziraat odası başkanlarının açıklamalarına baktığımızda çok sayıda Malatya’da kayısı ağacının kesildiğini görüyoruz. Cumhuriyet Halk...
6 Kasım 2017 14:19
Font1 Font2 Font3 Font4

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz parti binasında basın açıklaması düzenledi.
“Kiraz Bu ağaçların kesilmesinin bir sebebi kuraklık yazın özellikle sulama suyu problemine dikkat çekmiştik Malatya’da bunun sonucunda oluşabilecek hasarları aslında öncesinde dile getirmeye çalışmıştık ama sonrasında çözülemediği için bu sılama probleminden kaynaklı olmak suretiyle ağaçlar kesiliyor. dedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz Diğer nedeni de bunun fiyatının çok düşük olması. Dolayısıyla çiftçi ürettiğinin karşılığını alamayınca yıllardır süren kayısı bahçelerini tek çare olarak kesmekte bulmuş olduğu gözüküyor. Ziraat odaları başkanlarının birkaç gün önce bir araya gelerek 1 milyon ağacın kesildiğini ifade ettiler en son yine bir ziraat odası başkanı 2 milyon olarak açıkladı tabi iktidar partisi bu anlamda ne yapıyor sadece rakamlarla oynuyor. Şunu sormak istiyoruz bir ağaç kesilmesi bile sizin için aslında dert değil mi dolayısıyla bu sayının 200 bin olması, 1 milyon olmasının, 2 milyon olmasının ne anlamı var? Sonuçta çiftçi dünya kayısı başkentinde kayış ağaçlarını kesmekte çareyi bulmuş, bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Tabi bu sorun bu güne gelirken ne diyorlar perşembenin gelişi çarşambadan belliydi yıllardır üst üste biriken aslında soruların neticesinde bu kayısı ağaçları var ve çiftçiler tarafından kesilmeye devam ediliyor. Bir gümrük bakanının Malatyalı olması ve onun döneminde bu kadar kayısı ağacının kesiliyor olması ayrıca bizi düşündüren önemli konulardan biri. Çünkü biz şöyle düşünüyoruz bir ağaç bile kesilse bu Malatya için bir ayıptır dolayısıyla siyasetçilerin bir ayıbıdır. Bu mantık çerçevesinde işletilmediğinde bu vurdumduymazlıkla bu sorunlara çözüm bulunmamasıyla iddia ediyoruz önümüzdeki yıl bu rakam 10 milyonu aşacak. Yani herkes kayısı bahçelerini keserek çözümünü kendisi bulacak. Sadece kayısı bahçeleri değil Doğanşehir’de elma ağaçları da eksiliyor yani tarımın tamamen bitme noktasına geldiği bir noktadayız. Malatya’da da Malatya’nın can damarı olan kayış ağaçlarının kesilmesi gerçekten çiftçiyi yoksulluğa mahkûm edeceği ve çiftçiyi bitireceği gibi Malatya ekonomisini d e gerçekten dibe vurdurarak bir durumla karşı karşıyayız. Hiçbir adım atılmıyor kaç gündür bekliyoruz ulusal kanallarda haber oluyor bakan çıkıyor kayısı ile ilgili bir tek açıklama yapmıyor. Milletvekilleri çıkıyor kayısı ile ilgili bir açıklama yapmıyor, sorunun çözümü ile ilgili. Ne yapıyorlar şu kadar kesilmedi de bu kadar kesildi diye sayısı küçümseyerek işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Bu önerilerimiz biz daha önce kamuoyuna paylaşmıştık bir kez daha paylaşıyoruz. Özellikle Malatya’da yaşanan sulama sorunu çözülmeli. Bu çözülmediği sürece kayısıya can verilmesi mümkün değil. Biz bu dönem için özellikle Cumhuriyet halk partisinin vermiş olduğu kanun teklifi de var çiftçi borçları çok birikmiş bir durumda her yıl faizleri ile birlikte artıyor ve çiftçinin belini büküyor. Ziraat bankası olan ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar. Bu borçların faizleri acilen silinmeli. Anaparanın da verdiğimiz kanun teklifi doğrultusunda belirtildiği gibi taksitlendirilmesi gerekiyor. Yine TARSİM’den kaynaklı birçok problem var her yıl TARSİM’ den kaynaklı problemlerden dolayı çiftçi kayısının sigorta yaptıramıyor. Bu yıl bir başka sebep getirdiler fizyolojik dökülme diye ve bu çerçevede birçok vatandaş mağdur.

Çünkü fizyojik dökülme için TARSİM bir şey yapamıyor ve bu nedenden dolayı zararın karşılığını çiftçiler alamadı. Yıllardır söylüyoruz kaysıda 2 noktaya ihtiyaç var. Alan bazlı desteğin kayısı üreticisine verilmesi gerekiyor kayısı üreticisi günlük ihtiyaçlarını mazotunu gübresini işçi parasını en azından karşılayabilsin ve bu kayısı üretimine devam edebilsin. Diğer bir konu kayısı çok tutsa fiyat düşüyor bu yıl olduğu gibi ve bu fiyat üreticiyi kurtarmıyor dolaysıyla bir taban fiyatın konulmuş olması gerekiyor. Ama kayısı üreticisi ürettiğinde kaça ürettiğini bilmeli. Bu noktada hem sorunları söylüyoruz hem çözüm önerilerini söylüyoruz ama şuan kadar bu sorunlar bu kadar büyükken ulusal basına bu seviyede yansımışken bir tek adım atılmamasını ayetlerle karşılıyoruz. Bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz Malatya çiftçisi yok oluyor dolayısıyla bunun önüne acilen geçilmesi gerekiyor. Dediğim gibi sadece Malatya’da kayısı değil kim ne üretiyorsa elinde kalıyor. Malatya önemli hayvancılık merkezlerinden birisi dolayısıyla ithal et ile Malatya hayvancılığı da tamamen çökertiliyor. Anlaşmalı bir iki markette satılacağı ifade edilen ithal etle birlikte Malatya da artık üretimin yapılamayacağı bir noktaya doğru gidiyor. Zaten uzun süredir hayvancılığın can çekiştiği bir noktadaydık bu tamamen hayvancılığı öldüren bir tutum, davranıştır. Burada ki yerel marketler ve kasaplar o eti satamayacak ve dolayısıyla rekabet anlamında sıkıntı yaşanacak ve hayvancılık yapan inşalar artık yerel hayvancılık yapamayacak duruma gelecek. Yani Türkiye hayvancılık tarım ve köylü noktasında tamamen bitirilmiş durumda ve samanı dahi ithal eder bir duruma gelmişiz. Tabi kendi uçağımız üreteceğiz diye başladılar ama bugün geldiğimiz noktada hayvanı bile dışarıdan ithal eder olduk. Tarım ülkesi olan Türkiye’de tarım ve hayvancılık neredeyse bitmiş durumda. Malatya’ da da gerçekten sıkıntı çok büyük önümüzdeki dönemde Malatya ekonomisinin dibe vuracağı günlerin çok yakın olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bir an önce bunların önüne geçilmeli. Ve Malatya’da kaysının canlandırılması noktasında hayvancılığın desteklenmesi noktasında önemli adımların atılması gerektiğine inanıyorum. Şeklinde konuştu.

Bu haberler ilginizi çekebilir!
Yukarı Geri Ana Sayfa